Skip to main content
main-content
Top

19-06-2013 | Nieuws

Schippers: ‘ Meer aandacht voor patiëntveiligheid in opleiding’

In de opleidingen tot verpleegkundige en verzorgende moet meer aandacht komen voor patiëntveiligheid. Dat vindt minister Edith Schippers van VWS. Ze zei dit tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het terugdringen van vermijdbare fouten.

De minister vindt het nu echt tijd worden een cultuuromslag in de zorginstellingen, zei zij. Nadat in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd is in procedures, richtlijnen en regels moeten zorgverleners er nu ook naar gaan werken. 

Het notaoverleg werd gehouden naar aanleiding van een initiatiefnota van VVD-Kamerleden Mulder en Van Veen om vermijdbare fouten in de zorg terug te dringen. Zowel minister als Tweede Kamer zijn positief over deze nota, die stelt dat veiligheid onvoldoende onderdeel uitmaakt van de cultuur in de gezondheidszorg, waardoor te veel vermijdbare fouten worden gemaakt.

Volgens de politiek moeten partners van het zogeheten VMS Veiligheidsprogramma, zoals V&VN de gelegenheid krijgen om die nodige veranderingen in de cultuur van ziekenhuizen te realiseren.

De bewindsvrouw zei in het overleg met de Kamer dat standaardisering en transparantie volgens haar de belangrijkste factoren zijn om patiëntveiligheid te waarborgen. Ze gaf het voorbeeld van haar bezoek aan een 'magnet hospital' in de Verenigde Staten. Door voortdurende aandacht voor de noodzaak van handen wassen en zorgverleners die elkaar daarop ook aanspreken, is de handhygiëne 80 tot 90%. In Nederland ligt dit percentage veel lager.

Ziekenhuizen die na 2013 geen geaccrediteerd veiligheidsmanagementsysteem hebben ingevoerd, krijgen te maken met strengere handhaving door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.