Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2013 | Methodiek in praktijk | Uitgave 2/2013

Verslaving 2/2013

Aandacht gevraagd voor hepatitis C in de verslavingszorg

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 2/2013
Auteurs:
Dr. Esther Croes, Drs. Clary van der Veen
Belangrijke opmerkingen
is arts-epidemioloog en als senior wetenschappelijk medewerker verbonden aan het programma Drug Monitoring van het
is cultureel antropoloog en was als wetenschappelijk medewerker betrokken bij verschillende hepatitis C-projecten van het
Hepatitis C is een bloedoverdraagbare leverziekte met een hoge prevalentie onder (ooit-injecterende) drugsgebruikers. Veel patiënten zijn niet opgespoord en daarmee een bron voor verdere verspreiding. Afgezien van verdere transmissie, kan een onbehandelde infectie op termijn leiden tot ernstige complicaties en de kwaliteit van leven fors verlagen. Echter, de ziekte is behandelbaar en de behandeling heeft vaak tevens een gunstig neveneffect op het algemeen (maatschappelijk) functioneren van de patiënt. In dit artikel geven we argumenten die het belang van goede hepatitis C-zorg onderstrepen. Ook beschrijven we waarom de verslavingszorg een grote rol zou kunnen spelen juist in de zorg rond deze somatische aandoening, maar dat dit nog niet op grote schaal gebeurt. Die zorg zou zich idealiter uitstrekken van voorlichting en opsporing van dragers, tot ondersteuning bij de behandeling en nazorg om de verbeteringen in gezondheid en sociaal-maatschappelijk functioneren vast te houden. De behandeling zelf is overigens de verantwoordelijkheid van een leverspecialist in het ziekenhuis. Wij bepleiten een versterking van de hepatitis C-zorg aan drugsgebruikers vanuit de verslavingszorginstellingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Verslaving 2/2013 Naar de uitgave