Skip to main content
Top

2008 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4 Groepsprocessen

Auteur : Helga D. Hentzepeter-van Ravensberg

Gepubliceerd in: ZwangerFit: begeleiding van de actieve vrouw tijdens en na haar zwangerschap

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voor wie groepslessen geeft, is het nuttig om kennis te nemen van groepsontwikkeling, het omgaan met groepsproblematiek en het gebruik van het groepspotentieel. Een fysiotherapeut is al gewend met mensen om te gaan, maar een consult in een fysiotherapeutische setting is natuurlijk niet te vergelijken met een groepsles. In de eerste plaats is het geen een-op-eensituatie en verder is er geen therapeut-patiëntrelatie. In een fysiotherapeutische setting neemt de patiënt meer van de therapeut als deskundige aan. In een groepsles wordt kennis met elkaar gedeeld. De ZwangerFitdocent is uiteraard de aangever en hoofdverantwoordelijke, maar de cursisten bepalen mede de manier waarop de les zal verlopen.
Literatuur
go back to reference Eurelings-Bontekoe EHM. Over het werken met groepen, met bijzondere aandacht voor de prenatale educatie. Ned Tijdschr Fysioth 1990;100(1):31–35. Eurelings-Bontekoe EHM. Over het werken met groepen, met bijzondere aandacht voor de prenatale educatie. Ned Tijdschr Fysioth 1990;100(1):31–35.
go back to reference Levine B. Groepspsychotherapie, praktijk en ontwikkeling. Deventer: Van Loghum Slaterus, 1982. Levine B. Groepspsychotherapie, praktijk en ontwikkeling. Deventer: Van Loghum Slaterus, 1982.
go back to reference YVLO; Drijber-Veltmeijer M.Werken met groepen. November 1997. YVLO; Drijber-Veltmeijer M.Werken met groepen. November 1997.
go back to reference Oudenhoven JP. De groep onder de loep: Een inleiding in groepsdynamica. Derde druk. Groningen: Wolters-Noordhoff BV, 1989. Oudenhoven JP. De groep onder de loep: Een inleiding in groepsdynamica. Derde druk. Groningen: Wolters-Noordhoff BV, 1989.
Metagegevens
Titel
4 Groepsprocessen
Auteur
Helga D. Hentzepeter-van Ravensberg
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6304-9_4