Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

19 Verlies van zelfzorg in de huisartspraktijk: wilsonbekwaamheid, autonomie, waarden en drang

Auteurs : Prof. dr. G. A. M. Widdershoven, Prof. dr. H. E. van der Horst, Drs. A. Ruissen

Gepubliceerd in: Ouderengeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De huisarts kan in zijn of haar praktijk te maken krijgen met patiënten die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en tegelijkertijd professionele zorg weigeren. Dat leidt tot een dilemma. Enerzijds ziet men dat hulp nodig is, anderzijds is het de vraag of het geoorloofd is die hulp in te zetten tegen de wens van de patiënt in. Tegenover het klassieke medische paternalisme is de afgelopen decennia benadrukt dat het niet aan de arts is om te bepalen wat goed is voor de patiënt. Patiënten hebben het recht zorg die hun niet aanstaat, te weigeren. Tegenwoordig lijkt een wat actiever optreden meer en vogue . Zowel de samenleving als de politiek vragen om deze actieve houding, waarin zorgwekkende situaties worden geïdentifi ceerd om vervolgens gericht te kunnen optreden. De vraag rijst of dit geen terugkeer is naar paternalisme, waarbij de hulpverlener bepaalt wat goed is, ongeacht de positie en conditie van de patiënt. Neemt de arts door in te grijpen de verantwoordelijkheid niet over, terwijl we juist hadden bedacht dat de regie bij de patiënt moet liggen? Of is dit een passende manier om tekorten in regie bij de patiënt op te vangen en hem te helpen de regie terug te krijgen?
Literatuur
go back to reference Abma T, Visse M, Molewijk B, Widdershoven, G. Reflectie en participatie. Utrecht: Lemma, 2010. Abma T, Visse M, Molewijk B, Widdershoven, G. Reflectie en participatie. Utrecht: Lemma, 2010.
go back to reference Doorn N. Wilsbekwaamheid: weldoen, autonomie, identiteit. Amsterdam: Boom, 2009. Doorn N. Wilsbekwaamheid: weldoen, autonomie, identiteit. Amsterdam: Boom, 2009.
go back to reference Widdershoven G. Ethiek in de Kliniek. Maastricht: Boom, 2000. Widdershoven G. Ethiek in de Kliniek. Maastricht: Boom, 2000.
Metagegevens
Titel
19 Verlies van zelfzorg in de huisartspraktijk: wilsonbekwaamheid, autonomie, waarden en drang
Auteurs
Prof. dr. G. A. M. Widdershoven
Prof. dr. H. E. van der Horst
Drs. A. Ruissen
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7968-2_19