Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1 Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze

Auteurs : N.M. de Roos, P.J.M. Weijs

Gepubliceerd in: Evidence-based diëtetiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De diëtetiek is een vakgebied dat continu in beweging is. Nieuwe inzichten op het gebied van voeding en ziekte, voorlichtingstechnieken en anamnesemethoden hebben tot gevolg dat een diëtist zich regelmatig moet bijscholen. Dit bijstellen van de eigen werkwijze op basis van nieuwe inzichten is onderdeel van het evidence-based werken. Evidence-based werken wordt wel omschreven als een kritische blik op het eigen handelen: u afvragen waarom u bepaalde behandeldoelen stelt, welke behandelingen u kiest, welk effect uw behandeling heeft, en hoe u uw behandelingen kunt verbeteren. Het stellen van de juiste vragen en het zoeken naar betrouwbare antwoorden in evidence-based richtlijnen of in wetenschappelijke artikelen zijn onderdelen van evidence-based werken waar in dit boek aandacht aan besteed wordt. Waar nodig wordt ingegaan op vaardigheden die nodig zijn, zoals het gebruik van zoekprogramma’s op internet, het gebruik van rekenprogramma’s zoals Excel en kennis van statistiek.
Literatuur
go back to reference Breedveld B. Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Voeding Nu 2007; 9 (1): 9-12. Breedveld B. Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Voeding Nu 2007; 9 (1): 9-12.
go back to reference Gezondheidsraad. Richtlijnen Goede Voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Publ.nr. 2006/21. Gezondheidsraad. Richtlijnen Goede Voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Publ.nr. 2006/21.
go back to reference Greenhalgh T. How to read a paper. The basics of evidence based medicine. London: BMJ Books, 2001. Greenhalgh T. How to read a paper. The basics of evidence based medicine. London: BMJ Books, 2001.
go back to reference Krijnen R, Stüssgen R. De diëtist. Utrecht: Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, 2001. NPCF-reeks 32. Krijnen R, Stüssgen R. De diëtist. Utrecht: Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, 2001. NPCF-reeks 32.
go back to reference Saan H, Haes W de. Gezond effect bevorderen. Het organiseren van effectieve gezondheidsbevordering. Woerden: NIGZ, 2005. Saan H, Haes W de. Gezond effect bevorderen. Het organiseren van effectieve gezondheidsbevordering. Woerden: NIGZ, 2005.
go back to reference Sackett DL, Rosenberg WM, Gray JA, Haynes RB, Richardson WS. Evidence based medicine: what it is and what it isn’t. BMJ 1996; 312: 71-72. Sackett DL, Rosenberg WM, Gray JA, Haynes RB, Richardson WS. Evidence based medicine: what it is and what it isn’t. BMJ 1996; 312: 71-72.
go back to reference Stevens W. Hoe hoog staat uw ‘evidence’-meter? Nutrinews 2006; 2. Stevens W. Hoe hoog staat uw ‘evidence’-meter? Nutrinews 2006; 2.
Metagegevens
Titel
1 Evidence-based diëtetiek: principes en werkwijze
Auteurs
N.M. de Roos
P.J.M. Weijs
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9421-0_2