Skip to main content
Top

2010 | hbo | Boek

Zorg rondom neurologie

Handboek voor de verpleegkundige praktijk

Redacteuren: Paul van Keeken, Berna Rood, Marria Wester, Hanna van Hemert-van der Poel, Henk Hoff, Jan Kuks

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Wetenschappelijke en technische ontwikkelingen hebben de specialismen neurologie en neurochirurgie de laatste decennia een enorme boost gegeven. In het kielzog daarvan heeft ook de neuroverpleegkunde zich krachtig ontwikkeld. Zo speelt de neuroverpleegkundige een steeds belangrijkere rol bij bijvoorbeeld de signalering van cognitieve problematiek en tijdens de revalidatie van een CVA. Zorg rondom neurologie beschrijft alle facetten van de neuroverpleegkunde vanuit het verpleegkundig perspectief. Dat betekent dat het met name ingaat op de gevolgen van de ziekte, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, ADL, communicatie en dagbesteding. Dit handzame naslagwerk biedt de verpleegkundige volledige ondersteuning bij zijn of haar werk. Waar mogelijk zijn de beschrijvingen evidence-based. Daarnaast is het een absolute aanrader voor degene die tot neuroverpleegkundige wordt opgeleid.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
De laatste decennia laten vele ingrijpende ontwikkelingen zien op het gebied van de specialismen neurologie en neurochirurgie. Technische ontwikkelingen hebben bijvoorbeeld veel betere toepassingen opgeleverd voor beeldvormende diagnostiek.
Paul van Keeken
1. De professie van de neuroverpleegkundige
Samenvatting
De huidige maatschappij heeft een belangrijke invloed op de verpleegkundige beroepsuitoefening. Zo zorgen demografische veranderingen als vergrijzing, de verschillende culturen, individualisering, zelfbewustzijn en mondigheid van de burger, de afname van het aantal jongeren (potentiële beroepsbeoefenaren) en een toename van het aantal alleenstaanden voor een grotere vraag naar verpleegkundige zorg op maat.
Paul van Keeken, Marria Wester
2. Anatomie en fysiologie van het zenuwstelsel
Samenvatting
De functionele eenheid van het zenuwstelsel is de zenuwcel ofwel het neuron, bestaande uit een cellichaam, axon en dendrieten. In het cellichaam bevinden zich de celkern en verschillende organellen die verantwoordelijk zijn voor onder andere eiwitsynthese en energievoorziening.
Henk Hoff, Jan Kuks
3. Functies en stoornissen
Samenvatting
Patiënten met een neurologische aandoening onderscheiden zich van andere patiëntengroepen doordat zij te kampen hebben met een combinatie van mentale of cognitieve, sensorische en emotionele stoornissen. Deze stoornissen kunnen per patiënt qua ernst sterk wisselen en ook de combinatie van stoornissen verschilt van patiënt tot patiënt.
Paul van Keeken, Hanna van Hemert-van der Poel
4. Ethiek
Samenvatting
Wanneer mensen over ‘ethiek’ of ‘ethische kwesties’ beginnen, gaat het vaak over problemen, dilemma’s of moeilijke situaties. En die zijn er genoeg voor neuroverpleegkundigen. Het verhaal van meneer Van Velzen (casus 4.1) is hier een voorbeeld van. Toch valt ethiek niet helemaal samen met problemen en dilemma’s.
Carlo Leget
5. Neuro-acute zorg
Samenvatting
Alle organen in het lichaam zijn voor een goede functie afhankelijk van voldoende toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Het centrale zenuwstelsel (CZS) vormt hierop geen uitzondering. Dat is de reden dat bij een noodsituatie allereerst aandacht wordt besteed aan de ‘vitale functies’ ademhaling en bloedcirculatie.
Marria Wester, Daphna Hoefnagel, Jan Kuks
6. Communicatie
Samenvatting
De ICF, de Nederlandse vertaling van de International Classification of Functioning, Disability and Health (2001), beschrijft algemene en specifieke aspecten van communicatie via taal, tekens en symbolen, inclusief het begrijpen en produceren van boodschappen, converseren en het gebruiken van communicatieapparatuur en -technieken (d310 t/m d360).
Hanneke Kalf, Renske de Vries
7. Mobiliteit
Samenvatting
Mobiliteit maakt onderdeel uit van het vermogen om te bewegen. We zijn altijd in beweging. Eten, praten, lopen, lachen; het heeft allemaal met bewegen te maken. Bewegen is gedrag. Door middel van bewegen tonen we anderen wat onze gemoedstoestand is, wat wij vinden van onze medemens en van onze omgeving.
Paul van Keeken, Berna Rood, Marria Wester
8. Wassen, kleden en persoonlijke verzorging
Samenvatting
Wassen, kleden en persoonlijke verzorging zijn activiteiten die vallen onder de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Dit zijn aangeleerde activiteiten die zich, onder invloed van familie, vrienden en sociaal-culturele factoren, ontwikkelen tot levenslange gewoontes.
Miebet van der Smagt
9. Eten en drinken
Samenvatting
Eten en drinken zijn basisbehoeften en vormen tevens een van de geneugten van het leven. Eten en drinken vinden meestal in een sociale context plaats en hebben een culturele betekenis. Bezoek ontvangen, het vieren van een verjaardag, of religieuze festiviteiten gaan gepaard met eten en drinken.
Berna Rood
10. Toiletgang
Samenvatting
Een belangrijke taak binnen de zorgverlening is de coördinatie van de dagelijkse toiletgang en het managen van de mictie en defecatie. De uitscheiding is voor veel mensen een speciale en privacygevoelige activiteit, die onder normale omstandigheden meerdere malen per dag moet worden uitgevoerd en die essentieel is voor het onderhouden van onze gezondheid.
Will Somers
11. Arbeid en huishouden
Samenvatting
Dit hoofdstuk besteedt aandacht aan de begrippen arbeid en huishouden. De volgende vragen staan hierbij centraal: wat wordt verstaan onder arbeid en huishouden? Tegen welke problemen loop je aan bij het verrichten van arbeid en huishouden, wanneer je beperkt bent op motorisch, emotioneel en/of cognitief gebied onder invloed van een neurologische aandoening? Dit laatste wordt aan de hand van een casus (casus 11.1) duidelijk gemaakt.
Bart van Oosteren
12. Dagbesteding en vrije tijd
Samenvatting
Een zinvolle dagbesteding is belangrijk in het leven van mensen. Dit is zeker het geval wanneer je door ziekte beperkt bent in je mogelijkheden. Toch worden er veel knelpunten geconstateerd op het gebied van dagbesteding en vrije tijd binnen zowel de intramurale zorg als de zorg in de thuissituatie.
Karin Kanselaar
13. Seksualiteit en (neuro)verpleegkundige zorg
Samenvatting
Seksualiteit is een veelbesproken onderwerp in onze maatschappij. De media en reclamebedrijven maken daar gretig gebruik van. Hun uitingen rond dit onderwerp variëren van televisie- en radio-uitzendingen over hiv/aids of seksueel geweld en voorlichtingsprogramma’s tot porno.
Marria Wester
14. De rol van naasten, hulpverleners en zorgsystemen
Samenvatting
Bij het ontstaan van een neurologische aandoening is het belangrijk om te onderkennen dat de aandoening en haar consequenties niet alleen de persoon met het letsel zelf treffen maar ook de familie. Het is vaak een angstige, onzekere periode waarin een gezonde persoon een patiënt wordt met een onzekere toekomst.
Marjan Hurkmans, Go Verheijden
Bijlage: De inzet van hulpmiddelen
Abstract
In de zorg voor de neurologische patiënt maakt de neuroverpleegkundige gebruik van diverse hulpmiddelen die in de zorgverlening aan deze groep noodzakelijk zijn.
Geert Teerling
Nawerk
Meer informatie
Titel
Zorg rondom neurologie
Redacteuren
Paul van Keeken
Berna Rood
Marria Wester
Hanna van Hemert-van der Poel
Henk Hoff
Jan Kuks
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6551-7
Print ISBN
978-90-313-5047-6
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6551-7