Skip to main content
Top

1998 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoofdstuk 3 De zorgvrager met diabetes mellitus

Auteur : M. Adriaansen

Gepubliceerd in: Verplegen van chronisch zieken, lichamelijk gehandicapten en revaliderenden 1

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In Nederland zijn naar schatting 250.00 à 300.000 diabeten, waarvan 10 à 15% insuline-afhankelijk (type i). In het jaar 2005 wordt een toename met 50% verwacht (Ruwaard & Kramers, 1997).
Dit aantal zou in werkelijkheid wel eens aanzienlijk hoger kunnen zijn, daar veel ouderen suikerziekte hebben zonder dat zij dat zelf weten. Het wordt vaak pas ontdekt wanneer er al ernstige afwijkingen zijn opgetreden en de persoon met klachten naar zijn huisarts gaat.
Hoewel diabetes mellitus een aandoening is waar op het eerste gezicht goed mee te leven valt, is het in feite een ingrijpende ziekte, met name door de chronische complicaties die kunnen optreden. Diabetes is de grootste veroorzaker van blindheid in de westerse wereld, de kans op hart- en vaatziekten is twee- à driemaal zo groot in vergelijking met niet-diabetici en de helft van het aantal amputaties van tenen, voeten en onderbenen vindt plaats bij diabeten. De levensverwachting van een kind met diabetes is bekort met 10 à 15 jaar.
Steeds meer wordt de nadruk gelegd op de mogelijkheden die de diabeet heeft om zelf de verantwoordelijkheid voor zijn ziekte te nemen en zichzelf te controleren en uiteindelijk te reguleren. Daarmee wordt hij minder afhankelijk van regelmatige polikliniekcontrole en onverwachte schommelingen in zijn bloedsuikerwaarden en kan hij zijn eigen leven meer inrichten zoals hij dat wenst, inclusief onregelmatig werk, sportbeoefening, reizen en festiviteiten.
De verpleegkundige heeft een belangrijke rol in de voorlichting over zijn mogelijkheden en beperkingen.
Metagegevens
Titel
Hoofdstuk 3 De zorgvrager met diabetes mellitus
Auteur
M. Adriaansen
Copyright
1998
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9507-1_3