Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 10/2003

01-10-2003 | Onderzoek

Welke ICPC-codes willen huisartsen automatisch laten toevoegen aan de probleemlijst?

Auteurs: A Hiddema-van der Wal, dr. GTh van der Werf, prof.dr. B Meyboom-de Jong

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 10/2003

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Hiddema-van der Wal A, Van der Werf GTh, Meyboom-de Jong B. Welke ICPC-codes willen huisartsen automatisch laten toevoegen aan de probleemlijst? Huisarts Wet 2003;46(10):539-43.
Inleiding De probleemlijst kan een belangrijke rol in het HIS vervullen, mits hij up-to-date en volledig is en alle klinisch relevante problemen bevat. De probleemlijst wordt echter vaak niet adequaat bijgehouden. In dit onderzoek wordt getracht een antwoord te geven op de vraag welke ICPC-codes in aanmerking komen voor automatische plaatsing op de probleemlijst wanneer ze elders in het HIS voorkomen.
Methode Aan de zeventien huisartsen die deelnemen aan het RNG, werd een lijst van mogelijk klinisch relevante ICPC-codes voorgelegd. Hieruit werd door middel van een Delphi-procedure een definitieve lijst samengesteld van ICPC-codes die geschikt zijn voor automatische plaatsing op de probleemlijst.
Overwegingen vóór of tegen plaatsing werden geregistreerd en besproken.
Resultaten Alle kwaadaardige en klassiek chronische aandoeningen werden aan de definitieve lijst toegevoegd. Bij de overwegingen bij de andere codes speelden de ernst van de aandoening, de kans op complicaties, het chronische karakter en de noodzaak tot chronische medicatie een rol.
Beschouwing De ICPC-codes die in aanmerking komen voor automatische plaatsing op de probleemlijst, moeten codes zijn die deze plaatsing in de meeste gevallen ook rechtvaardigen. De precieze inhoud en de ernst van de diagnose zijn echter niet altijd af te lezen van de ICPC-code. ICPC-codes die naast een enkele ernstige aandoening betrekking hebben op veel niet-ernstige aandoeningen, zijn niet geschikt voor automatische plaatsing. Daardoor kan de samengestelde definitieve lijst niet 100% volledig zijn en blijft controle op de automatische plaatsing nodig.
Literatuur
go back to reference Van der Werf GTh. Probleemlijst, SOEP en ICPC. Huisarts Wet 1996;39:265-70. Van der Werf GTh. Probleemlijst, SOEP en ICPC. Huisarts Wet 1996;39:265-70.
go back to reference Metsemakers JFM, Plagge HW, De Kanter J. De probleemlijst. Suggesties voor de huisarts. Huisarts Wet 1988;31:379-81. Metsemakers JFM, Plagge HW, De Kanter J. De probleemlijst. Suggesties voor de huisarts. Huisarts Wet 1988;31:379-81.
go back to reference Hiddema-van der Wal A, Smith RJA, Van der Werf GTh, Meyboom-de Jong B. De volledigheid van probleemlijsten in het EMD. Symposiumverslag EMD ‘98. Rotterdam: Vakgroep Medische Informatica Erasmus Universiteit, 1998. Hiddema-van der Wal A, Smith RJA, Van der Werf GTh, Meyboom-de Jong B. De volledigheid van probleemlijsten in het EMD. Symposiumverslag EMD ‘98. Rotterdam: Vakgroep Medische Informatica Erasmus Universiteit, 1998.
go back to reference Van Eijkelenburg-Waterreus JJH, Schellevis FG, De Bakker DH, Tiersma W, Westert GP. Gegevens in het elektronisch medisch dossier: bruikbaar voor het optimaliseren van de probleemlijst? Huisarts Wet 2001;44:377-80. Van Eijkelenburg-Waterreus JJH, Schellevis FG, De Bakker DH, Tiersma W, Westert GP. Gegevens in het elektronisch medisch dossier: bruikbaar voor het optimaliseren van de probleemlijst? Huisarts Wet 2001;44:377-80.
go back to reference Van der Werf GTh, Smith RJA, Stewart RE, Meyboom-de Jong B. Spiegel op de huisarts. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, 1998. Van der Werf GTh, Smith RJA, Stewart RE, Meyboom-de Jong B. Spiegel op de huisarts. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, 1998.
go back to reference Veltman M. Huisartsgeneeskundige zorgepisoden. Analyse van een zevenjaarsbestand [dissertatie Universiteit van Amsterdam]. Lelystad: Meditekst, 1995. Veltman M. Huisartsgeneeskundige zorgepisoden. Analyse van een zevenjaarsbestand [dissertatie Universiteit van Amsterdam]. Lelystad: Meditekst, 1995.
Metagegevens
Titel
Welke ICPC-codes willen huisartsen automatisch laten toevoegen aan de probleemlijst?
Auteurs
A Hiddema-van der Wal
dr. GTh van der Werf
prof.dr. B Meyboom-de Jong
Publicatiedatum
01-10-2003
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 10/2003
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03083299

Andere artikelen Uitgave 10/2003

Huisarts en wetenschap 10/2003 Naar de uitgave

Literatuur en ziekte

Geredigeerde tijd