Skip to main content
Top

1997 | mbo zorghulp/niveau 1 | Boek

Gezondheidskunde

Auteur: J. de Jonge

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Inhoudsopgave

Voorwerk

Oriëntatie op de mens, Gezondheid/Ziekte en Gezondheidszorg

Voorwerk
Hoofdstuk 1 Mens en gezondheid/ziekte
Samenvatting
Als iemand je vraagt wat je het belangrijkste in je leven vindt, is de kans groot dat je antwoordt: ‘Een goede gezondheid’. Als je jong bent is een goede gezondheid vaak iets vanzelfsprekends. Toch zul je ook wel eens ziek zijn geweest of te maken hebben gehad met ziekte in je omgeving. Welke ervaringen heb jij met gezondheid en ziekte?
J. de Jonge
Hoofdstuk 2 Mens en gezondheidszorg
Samenvatting
Het is moeilijk het heden te begrijpen zonder iets te weten van het verleden. Wie heeft gekozen voor een verzorgend beroep moet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in het verleden, omdat deze ook nu nog een stempel drukken op het reilen en zeilen van de moderne gezondheidszorg. Het ontstaan en de ontwikkeling van de gezondheidszorg kun je niet los zien van maatschappelijke ontwikkelingen en (medisch-)wetenschappelijke ontwikkelingen. We zullen ze dan ook in hun onderlinge samenhang bespreken.
J. de Jonge

Gezond Leven en Werken

Voorwerk
Hoofdstuk 3 Het patroon van gezondheidsbeleving en -instandhouding: gezondheid
Samenvatting
Het patroon van gezondheidsbeleving heeft te maken met de manier waarop je denkt over gezondheid. Hierbij spelen je waarden een belangrijke rol. Het woord ‘waarde’ verwijst naar opvattingen van mensen over wat belangrijk voor hen is en het nastreven waard is. Welke waarde heeft gezondheid voor jou en anderen? Als je het woord ‘waarden’ hoort, denk je direct aan normen.
J. de Jonge
Hoofdstuk 4 Het patroon van gezondheidsbeleving en -instandhouding: veiligheid
Samenvatting
Het patroon van gezondheidsbeleving en -instandhouding heeft te maken met je denken en doen in verband met je gezondheid. Je gezondheid kan bedreigd worden door ongevallen. Ongevallen zijn plotselinge, ongewilde en onvoorziene gebeurtenissen, waarbij lichamelijk letsel en/of materiële schade wordt toegebracht. Je kunt onderscheid maken tussen ongevallen in de privé-sfeer, in het verkeer en in bedrijven.
J. de Jonge
Hoofdstuk 5 Het voedings- en stofwisselingspatroon: voeding
Samenvatting
Ieder mens heeft zijn eigen voedingspatroon. De een neemt bij het ontbijt een schaaltje yoghurt met cornflakes, dat hij al lezend in de krant op de bank opeet, een ander dekt netjes de tafel waaraan het hele gezin aanschuift voor een uitgebreid ontbijt, een derde ontbijt helemaal niet.
J. de Jonge
Hoofdstuk 6 Het voedings- en stofwisselingspatroon: verslaving
Samenvatting
Verslaving kun je omschrijven als afhankelijkheid van drugs. Deze omschrijving roept twee nieuwe vragen op. Wat zijn drugs? Wat is afhankelijkheid?
J. de Jonge
Hoofdstuk 7 Het uitscheidingspatroon: hygiëne
Samenvatting
Bij het uitscheidingspatroon gaat het om het schoonhouden en verzorgen van jezelf en je omgeving. Dit wordt aangeduid met het begrip hygiëne. Het begrip hygiëne is afgeleid van de naam Hygieia, de Griekse godin van de gezondheid.
J. de Jonge
Hoofdstuk 8 Het uitscheidingspatroon: milieu
Samenvatting
Het milieu is de leefomgeving van mensen. Het milieu omvat de levende natuur en de niet-levende natuur waardoor de mens wordt omringd. De levende natuur bestaat uit planten, dieren en micro-organismen. De niet-levende natuur is de lucht, het water de bodem en het klimaat.
J. de Jonge
Hoofdstuk 9 Het activiteitenpatroon: houding en beweging
Samenvatting
Het activiteitenpatroon heeft te maken met alle activiteiten die je in het dagelijkse leven verricht om voor jezelf te zorgen: boodschappen doen, koken en eten, je lichaam en huiselijke omgeving schoonhouden en verzorgen, je werk en de activiteiten die je in je vrije tijd alleen of met anderen onderneemt.
J. de Jonge
Hoofdstuk 10 Het activiteitenpatroon: arbeid en vrije tijd
Samenvatting
Een dag duurt 24 uur. Die tijd besteedt ieder individu op verschillende manieren. Nu zit je op school en bepalen het volgen van lessen, in groepen werken, toetsen maken en thuis studeren een groot deel van de dag. Als je werkt in de verzorging besteed je je tijd op volstrekt andere wijze. Eens komt het moment waarop je stopt met werken en een zee van vrije tijd krijgt. Je tijdsbesteding zal er dan weer heel anders uitzien.
J. de Jonge
Hoofdstuk 11 Het slaap-rustpatroon: rust en slaap
Samenvatting
Het slaap-rustpatroon heeft te maken met de verdeling van perioden in een etmaal waarin je actief bent en perioden waarin je inactief bent. Inactief zijn kan rust of slaap betekenen.
J. de Jonge
Hoofdstuk 12 Het stressverwerkingspatroon: stress en coping
Samenvatting
Bij het stressverwerkingspatroon gaat het om de wijze waarop je stress ervaart en hoe je omgaat met stress. Maar wat is stress eigenlijk?
J. de Jonge
Hoofdstuk 13 Het seksualiteits- en voortplantingspatroon: relaties en seksualiteit
Samenvatting
Zoiets als dé seksualiteit bestaat niet. De een denkt bij seksualiteit aan vrijen om te genieten van elkaars lichaam, terwijl een ander aan geslachtsgemeenschap denkt, om een orgasme te krijgen of zwanger te worden. De een vindt dat je een vaste relatie moet hebben voordat je met elkaar naar bed gaat, de ander heeft seks met wisselende partners. Ook kan seksualiteit met negatieve gedachten omgeven zijn, zoals ongewenste zwangerschap, geslachtsziekten of verkrachting.
J. de Jonge
Nawerk
Meer informatie
Titel
Gezondheidskunde
Auteur
J. de Jonge
Copyright
1997
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9734-1
Print ISBN
978-90-313-2272-5
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9734-1