Skip to main content
Top

2008 | wo | Boek

Immediate belasting van orale implantaten

Redacteur: Daniel van Steenberghe

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Osseointegratie, een revolutionaire techniek in de mondzorg, maakt het mogelijk prothesen stabiel te verankeren. Zo kunnen uitneembare tandprothesen door vaste prothesen worden vervangen of in elk geval stevig op enossale implantaten worden verankerd. Dit verhoogt de kwaliteit van leven bij veel patiënten. Osseointegratie wordt echter door de betrokken beroepsgroep, gezondheidsinstanties en de publieke opinie nog onvoldoende op waarde geschat.Het boek Immediate belasting biedt een kritische analyse van recente ontwikkelingen rondom het gebruik van orale implantaten. Aan bod komen immediate en vroegtijdige belasting, 'flapless' chirurgie, geleide chirurgie en geprefabriceerde en gestandaardiseerde prothesen.Vroegtijdige ofwel immediate belasting kan de behandelingsduur verkorten en het aantal chirurgische handelingen beperken. Dit levert een aanzienlijk voordeel op voor patiënten met een gecompromitteerde gezondheid, zoals patiënten met stollingsafwijkingen. Aan de hand van casuïstiek toont dit boek aan hoe immediate belasting bij een juiste toepassing van implantatietechnieken een verrijking van de mondzorg vormt.De praktische gids Immediate belasting biedt clinici inzicht in de biologische basis van vroegtijdige en immediate belasting en geeft houvast bij de toepassing van deze theorie in het behandelplan.De praktische gids Immediate belasting biedt clinici inzicht in de biologische basis van vroegtijdige en immediate belasting en geeft houvast bij de toepassing van deze theorie in het behandelplan.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
De ontdekking van het fenomeen osseointegratie luidde een ware revolutie in voor de orale rehabilitatie. Uitneembare tandprothesen kunnen nu worden vervangen door vaste prothesen, of op zijn minst stevig worden verankerd op enossale implantaten. Hierdoor krijgen patiënten hun zelfvertrouwen terug.
D. van Steenberghe
1 Geschiedenis en semantiek van immediate, vroegtijdige of uitgestelde belasting van implantaten en ethische en professionele bedenkingen
Samenvatting
Omstreeks het einde van de jaren 1950 deed de jonge Zweedse arts, professor Per-Ingvar Brånemark, tijdens het bestuderen van de bloedsomloop van het beenmerg, een ontdekking die de behandeling van edentate patiënten en patiënten met andere vormen van amputatie drastisch zal veranderen: de osseointegratie.
D. van Steenberghe
2 Immediate en vroegtijdige belasting: histologie
Samenvatting
Lange tijd is aangenomen dat tijdens de inheling van enossale implantaten geen krachten aanwezig mogen zijn die microbewegingen zouden kunnen veroorzaken. Dit zou absoluut noodzakelijk zijn om osseointegratie te garanderen en om fibreuze inkapseling te voorkomen.
D. van Steenberghe
3 Protocollen voor immediate en vroegtijdige belasting: een literatuuroverzicht
Samenvatting
Een onbelaste inhelingsperiode van drie maanden in de symfyseregio en zes maanden in andere regio’s van de kaak was lange tijd een conditio sine qua non om osseointegratie van de implantaten te garanderen.
L. Molly, M. Abarca
4 Vroegtijdige belasting bij volledige edentatie
Samenvatting
De traditionele benadering, die voor enossale implantaten een belastingsvrije inheling adviseert van drie maanden voor de symfyseregio van de onderkaak en zes maanden voor de bovenkaak en de distale regio’s van de onderkaak, blijft nog steeds actueel (Brånemark, 2005).
C. Malevez
5 Immediate belasting: de klinische toepassing stap voor stap beschreven
Samenvatting
Zoals uit de voorgaande hoofdstukken duidelijk is geworden, is immediate belasting een biologisch logische en klinisch aanvaardbare keuze. Soms is het zelfs een voordelige optie. Na enkele vruchtbare pogingen, die aantoonden dat immediate belasting van implantaten een relevante behandeloptie was, stelde professor Brånemark een protocol voor immediate belasting van implantaten in de onderkaak voor (Brånemark et al., 1999).
D. van Steenberghe, M. Quirynen
6 Klassiek of ingekort protocol? Psychologische, medische en financiële aspecten van de verschillende benaderingen
Samenvatting
In de voorgaande hoofdstukken is bij de bespreking van de rehabilitatie van verschillende soorten edentaties met behulp van implantaten de nadruk gelegd op het belang dat patiënten en artsen hebben bij het verkorten van de behandelingsduur.
P. Mattout, C. Mattout
7 Klinische voorbeelden van immediate belasting van implantaten
Samenvatting
In dit laatste hoofdstuk zullen drie typische voorbeelden getoond worden van het toenemend aantal patiënten dat profiteert van een protocol met één chirurgische fase en immediate belasting.
N. Van Assche, A.M. Sanna, D. van Steenberghe
Nawerk
Meer informatie
Titel
Immediate belasting van orale implantaten
Redacteur
Daniel van Steenberghe
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6580-7
Print ISBN
978-90-313-5174-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6580-7