Skip to main content
Top

2000 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hoofdstuk 8 Stemmingsstoornissen

Auteurs : Drs. W.A.P. Blankman, Dr. E. Nicasie

Gepubliceerd in: Verplegen van zorgvragers met een psychiatrische ziekte

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In het taalgebruik van alledag wordt het begrip depressief te pas en te onpas gebruikt. ‘Vandaag gaat het allemaal niet zo goed als anders, ik voel me toch zo depressief’, of: ‘Kijk toch eens hoe lang het al regent, je zou er depri van worden.’ Het mag duidelijk zijn dat dergelijke uitspraken niet zo veel te maken hebben met een echte depressie. Af en toe een slecht humeur of absoluut geen zin hebben in dingen die op andere momenten best leuk zijn, heeft ook niets te maken met een depressie of depressieve gevoelens.
De meeste mensen maken in hun leven wel eens een situatie mee waardoor ze een tijdje somber zijn. Soms bestaat daarvoor een heel duidelijke aanleiding. Het gaat niet goed op school, je relatie is net stukgelopen of een naast familielid is overleden. In dergelijke gevallen is het moeilijker om ergens plezier aan te beleven, heb je misschien minder zin in eten en maakt het je allemaal niet zo heel veel uit wat er verder in de wereld gebeurt. Bij het merendeel van de mensen gaat dit gevoel van somberheid vanzelf weer over. Het kan een tijdje duren, maar langzamerhand zul je aan het idee wennen dat er iemand verdwenen is die je dierbaar was. Niet dat iets dergelijks opeens minder erg wordt, maar het sombere gevoel erover neemt af. Het eten begint weer beter te smaken en de wereld lijkt wat minder grauw dan deze er in eerste instantie uitzag.
Literatuur
go back to reference Demoiseaux, V. & Visser, A.Ph. (1988). Patiëntenvoorlichting, een interdisciplinaire benadering. Assen/Maastricht: Van Gorcum. Demoiseaux, V. & Visser, A.Ph. (1988). Patiëntenvoorlichting, een interdisciplinaire benadering. Assen/Maastricht: Van Gorcum.
go back to reference Groenendijk, J.N.A., Hazekamp, G.A.Th & Mastenbroek, J. (1993) Public relations en Voorlichting, beleid, organisatie en uitvoering. (hfdst. 8: Voorlichting en systematiek in voorlichting). Alphen aan den Rijn/Zaventem. Groenendijk, J.N.A., Hazekamp, G.A.Th & Mastenbroek, J. (1993) Public relations en Voorlichting, beleid, organisatie en uitvoering. (hfdst. 8: Voorlichting en systematiek in voorlichting). Alphen aan den Rijn/Zaventem.
Metagegevens
Titel
Hoofdstuk 8 Stemmingsstoornissen
Auteurs
Drs. W.A.P. Blankman
Dr. E. Nicasie
Copyright
2000
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9347-3_8