Skip to main content
main-content
Top

22-04-2011 | Nieuws

ZZP’ers voorlopig nog aan de zijlijn

Volgens Vidroh van de Wetering van de landelijke coöperatie van Zelfstandige Zorgprofessionals staat de beslissing van de overheid in schril contrast met het huidige debat over het leveren van 12.000 extra verzorgenden en verpleegkundigen.

“Ten overstaan van de relevante beroeps-, en brancheorganisaties is aangegeven dat op ambtelijk niveau is besloten de duizenden zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen (zzp-ers) die Nederland rijk is, in ieder geval de aankomende anderhalf jaar geen formele positie binnen de gezondheidszorg te geven. Door dit voornemen blijven deze veelal zeer ervaren professionals aan de zijlijn staan en kunnen zij net als in de afgelopen vier jaar niet op formele wijze binnen de reguliere gezondheidszorg aan de gang, zonder grote fiscale risico's”, aldus Van de Wetering.

"Ondanks dat de politiek van mening is dat er 12.000 extra zorgprofessionals wenselijk zijn voor de sector, is het overduidelijk dat de urgentie op ambtelijk niveau en vanuit de kant van diverse koepelorganisatie ontbreekt", aldus Lex Tabak van de Zorgprofessional, het landelijk collectief van ZZP-ers in de zorg.

Voor VWS staat vast dat slechts onder de nieuwe Wet Cliëntenrechten Zorg (WCZ) zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden een formele positie kunnen krijgen. Deze wet is vorig jaar nog controversieel verklaard en zal op zijn vroegst op 1 januari 2013 doorgang vinden, zo is de verwachting. De huidige regelgeving ombuigen om deze naar schatting vijf- tot tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden aan het werk te kunnen zetten heeft verstrekkende gevolgen, aldus het departement langdurige zorg van VWS.

"Het is onbegrijpelijk dat beleidsmakers en een aantal belangenpartijen het zich blijkbaar nog steeds kunnen permitteren om deze groep, die met name in de thuiszorg actief is, te negeren", alsdus Tabak. "Zonder een positie binnen de huidige regelgeving vanuit VWS, lopen we als groep forse fiscale risico's en kan de verpleegkundige simpelweg niet op een veilige wijze aan het werk als zelfstandige beroepsbeoefenaar".

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.