Skip to main content
main-content
Top

10-12-2014 | Nieuws

Zwangere vrouw werkt vaak te lang door bij pijn

Vrouwen geven steeds minder vaak toe aan pijn tijdens de zwangerschap. Daarmee riskeren ze langdurige lichamelijke klachten. Een grote groep vrouwen wil koste wat kost door blijven werken tot aan het zwangerschapsverlof, aldus bekkenfysiotherapeut Wanda Leerssen.

Vrouwen werken tijdens de zwangerschap steeds vaker door bij klachten. Vooral hoogopgeleide vrouwen zijn geneigd om serieuze pijnsignalen weg te wuiven onder het mom van zwangerschapspijntjes. Zij vergroten hierdoor het risico op langdurige lichamelijke ongemakken. Dat stelt Wanda Leerssen, bekkenfysiotherapeut van Corpus Liberum en FysioVandaag. Ze wordt in haar mening gesteund door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de brancheorganisatie voor fysiotherapeuten.

Klachten

Als vrouwen niet goed naar hun lichaam luisteren, lopen ze een grotere kans op zware bekken- en rugklachten. Daarnaast hebben ze een verhoogd risico op incontinentie, zegt Leerssen. “Een grote groep wil koste wat kost door blijven werken tot aan het zwangerschapsverlof. Om minder pijn te hebben, dragen ook veel gezonde vrouwen tegenwoordig bijvoorbeeld een bekkenband. Serieuze klachten worden zodoende verbloemd. Vrouwen blijven alledaagse dingen doen, terwijl ze daar eigenlijk fysiek niet meer toe in staat zijn. Dat kan zowel op de korte als de lange termijn vervelende consequenties hebben.”

Bekkenpijn

Volgens Leerssen komt bekkenpijn het vaakst voor. Rond de veertiende week van de zwangerschap hebben vier op de tien vrouwen last die voorheen nooit klachten hadden. Bij de groep met een voorgeschiedenis van lage rugpijn kampen twee op de drie vrouwen dan al met bekkenpijn. Vanaf dertig weken heeft respectievelijk 67 en 89 procent last. Een jaar na de zwangerschap loopt 35 procent van alle Nederlandse vrouwen nog rond met bekkenklachten.

Oplossing

Deze percentages kunnen fors dalen als vrouwen bij ongemakken bijtijds aan de bel trekken, verzekert Leerssen. “Veel klachten vloeien voort uit een verkeerde houding. Zo zie je veel zwangere vrouwen waggelen of een beetje voorover hangen. Dat alles zorgt voor een grote belasting op de lage rug en het bekken. Met een goede houding en het op een goede manier gebruiken van de buik- en bekkenbodemspieren kun je veel ellende voorkomen. Ook kunnen stabiliteitsoefeningen ervoor zorgen dat vrouwen zich beter voelen.”

 

Bron: Metronieuws.nl / Marieke van der Voort

Tip

Verder lezen over zwangerschap en bekkenfysiotherapie:

Alle boeken maken deel uit van BSL Fysiotherapeut Totaal en zijn voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal gratis (digitaal) beschikbaar.

 

Meer artikelen over Algemeen of Bekkenfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.