Skip to main content
main-content
Top

22-06-2015 | Nieuws

Zorgverzekeraars: fysiotherapie voor chronisch zieken moet terug in pakket

Zorgverzekeraars vinden dat fysiotherapie weer in de basisverzekering moet komen voor patiënten met een chronische aandoening. Mensen die een diagnose krijgen voor een aandoening die is opgenomen in de zogenaamde ‘chronische lijst’ zouden hun fysiotherapie vanaf dat moment gewoon vergoed moeten krijgen. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2012 heeft de Tweede Kamer de aanspraak op fysiotherapie voor volwassenen uit de basisverzekering geschrapt. Patiënten met een chronische aandoening krijgen vanaf de 21e behandeling hun fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. André Rouvoet, voorzitter van ZN: “Zorgverzekeraars zien dat deze pakketmaatregel tot veel onbegrip leidt bij verzekerden.”
Voor kinderen wordt fysiotherapie overigens wel volledig vergoed. Jongeren met een chronische aandoening die 18 worden, moeten vanaf dat moment eerst 20 behandelingen zelf betalen, waarna zij weer voor vergoeding in aanmerking komen.

Rechtsongelijkheid

ZN pleit in de brief aan minister Schippers ook voor het opnieuw bekijken van de vergoeding voor plastische chirurgie. De wettelijke criteria om in aanmerking te komen voor een vergoeding zijn op dit moment erg streng. Dit kan leiden tot rechtsongelijkheid tussen verzekerden.
In de brief doet ZN ook voorstellen om het pakketbeheer door de overheid te verbeteren, met name als het gaat om het voorkomen van rechtsongelijkheid en het organiseren van eenduidig en vraaggericht pakketbeheer.

 

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

 

Lees meer nieuws in BSL Fysiotherapeut Totaal >>

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.