Skip to main content
main-content
Top

03-11-2015 | Nieuws

Zorgverzekeraars beperken verpleegkundige keuze hulpmiddelen

Cliënten krijgen steeds vaker niet de medische hulpmiddelen die passen bij hun aandoening. Dat zegt Francis Bolle, lobbyist V&VN, vandaag in het AD. Zorgverzekeraars hanteren een lijst van voorkeursmaterialen. Maar niet alle voorkeursmaterialen zijn voor iedere cliënt geschikt. Verpleegkundigen helpen cliënten bij de zoektocht naar het juiste hulpmiddel, maar ze worden steeds vaker niet meer gehoord.

V&VN slaat alarm vanwege het toenemende aantal klachten over een beperkt assortiment van bepaalde medische hulpmiddelen. Bij V&VN komen vergelijkbare signalen binnen van bezorgde stomaverpleegkundigen en dermatologieverpleegkundigen. Volgens Francis Bolle gaat het allang niet meer om incidenten. "Er zijn duidelijke signalen die steeds terugkomen. Geld gaat hier vóór zorg en dat kan echt niet."

Stoma's

Het gaat bijvoorbeeld om continentiematerialen, stoma's en katheters. Die kunnen bij verkeerd gebruik ernstig lichamelijk letsel opleveren en tot hoge extra zorgkosten leiden. "Een mevrouw heeft absorberend materiaal nodig en krijgt dat via de apotheek,'' geeft een continentieverpleegkundige als voorbeeld. "Die apotheek werkt alleen met één merk, maar daar kan mevrouw niet tegen. Ze komt met huidschade op mijn spreekuur en ik kies voor een ander merk. Dit wordt genegeerd. De firma levert alleen wat voor hen gunstig is."

Noodkreet

In mei kaartte Bolle de problematiek rond het verkrijgen van de juiste hulpmiddelen al aan in haar column in V&VN Magazine, het ledentijdschrift van V&VN. Bolle schrijft in haar column over een noodkreet van twee stomaverpleegkundigen die centraal stond tijdens het debat over medische hulpmiddelen in de Tweede Kamer. "Zij zien dat zorgverzekeraars de keuzes maken over welke hulpmiddelen vergoed worden en die keuzes worden gemaakt op prijs en veel minder op kwaliteit. De mening van verpleegkundigen is niet meer aan de orde bij het indiceren van materialen. De vraag die centraal staat: wie bepaalt welk hulpmiddel geschikt is?"

Duidelijke signalen

In het artikel in het AD zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot dat, net als bij het voorschrijven van medicijnen, huisartsen en ook gespecialiseerde verpleegkundigen de macht moeten krijgen om bij medische noodzaak een ander middel te kiezen. "Zorgverzekeraars werken nu heel erg met inkoop op de laagste prijs. Je kunt mensen dit niet aandoen, terwijl ze wel flink premie betalen." Het CDA kaart de kwestie deze week aan bij minister Schippers (VWS).

Bron: V&VN

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.