Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2012

01-02-2012 | Redactioneel

Zorg voor jeugd met beleid

Auteur: Paul Kocken

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 5/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) komt bij de uitoefening van haar preventietaken steeds vaker collega’s tegen van de Jeugdzorg, Jeugdwelzijnszorg, Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en zorg voor jeugd met een licht verstandelijke beperking (LVB). Al deze partners in de zorg voor jeugd maken zich op voor een grote metamorfose, de zogenaamde transitie en transformatie van de Jeugdzorg. Het gaat niet om een kosmetische verandering. De structuur van de zorg gaat in het geheel op de schop. Er komt een stelselherziening aan waarbij de gemeente verantwoordelijk wordt voor tal van jeugddomeinen. De Jeugdgezondheidszorg en Jeugdwelzijnszorg zijn van oudsher al een taak van gemeenten. Ook voor onderwijsvoorzieningen hebben gemeenten aandacht. Daar komen de Jeugdzorg, Jeugd-GGZ en Jeugd-LVB bij. De door provincies en stadsregio’s aangestuurde Bureaus Jeugdzorg gaan verdwijnen. Dit betekent dat het stelsel van indicatiestelling verandert. Zowel de verplichte Jeugdbescherming als vrijwillige Jeugdzorg, Jeugd-GGZ en Jeugd-LVB komen in één bestuurlijk kader, waarover de gemeenten, soms op bovengemeentelijk niveau, het beleid bepalen. Behalve de bestuurlijke en organisatorische transitie staat de overheid een zorginhoudelijke transformatie voor die tot kwaliteitsverbetering in de zorg voor jeugd moet leiden. …
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
go back to reference Alink L, IJzendoorn R van, Bakermans-Kranenburg M, Pannebakker F, Vogels T, Euser S. Kindermishandeling in Nederland anno 2010; de tweede nationale prevalentiestudie mishandeling van kinderen en jeugdigen (NPM-2010). Leiden: Universiteit Leiden, TNO, 2011. Alink L, IJzendoorn R van, Bakermans-Kranenburg M, Pannebakker F, Vogels T, Euser S. Kindermishandeling in Nederland anno 2010; de tweede nationale prevalentiestudie mishandeling van kinderen en jeugdigen (NPM-2010). Leiden: Universiteit Leiden, TNO, 2011.
2.
go back to reference Werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg. Jeugdzorg dichterbij. Den Haag: Tweede Kamer, 2010. Werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg. Jeugdzorg dichterbij. Den Haag: Tweede Kamer, 2010.
Metagegevens
Titel
Zorg voor jeugd met beleid
Auteur
Paul Kocken
Publicatiedatum
01-02-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 5/2012
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-012-0095-8

Andere artikelen Uitgave 5/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2012 Naar de uitgave