Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Zorg in de chronische fase – zorg thuis

Auteurs : E. van Haaren, A. H. J. Guyt, C. E. M. Steenhorst

Gepubliceerd in: Revalideren na CVA in het revalidatiecentrum en verpleeghuis

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Ruim de helft van de patiënten die een CVA heeft doorgemaakt kan direct na ziekenhuisopname naar huis, een klein percentage revalideert in het revalidatiecentrum en een kwart in het verpleeghuis. Een derde overlijdt binnen drie jaar na het CVA aan de gevolgen ervan. De gevolgen van een CVA zijn groot en manifesteren zich soms pas in de chronische fase. Bovendien weegt een aantal problemen zwaarder in de thuissituatie, bijvoorbeeld door het ontbreken van een aangepaste woning of van 24-uurszorg. Begeleiding van patiënt en zijn naasten in de thuissituatie is dan ook van groot belang. In dit hoofdstuk worden de volgende onderwerpen behandeld: zorg in de chronische fase, consequenties van het CVA voor de patiënt in de thuissituatie, begeleiding, behandeling en zorg thuis, betrokken disciplines, belang van samenwerking en afstemming, landelijke en regionale ontwikkelingen en ontwikkelingen in de zorg en verandering in financiering.
Literatuur
go back to reference Kennisnetwerk CVA Nederland (2012). Zorgstandaard CVA/TIA. Maastricht: Kennisnetwerk CVA. Kennisnetwerk CVA Nederland (2012). Zorgstandaard CVA/TIA. Maastricht: Kennisnetwerk CVA.
go back to reference Kennisnetwerk CVA Nederland, Werkgroep Zorg in de chronische fase (2012). Uitbehandeld! Hoezo? Maastricht: Kennisnetwerk CVA. Kennisnetwerk CVA Nederland, Werkgroep Zorg in de chronische fase (2012). Uitbehandeld! Hoezo? Maastricht: Kennisnetwerk CVA.
go back to reference Nederlandse Vereniging voor Neurologie en CBO (2008). Diagnostiek, behandeling en zorg voor patiënten met een beroerte. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Nederlandse Vereniging voor Neurologie en CBO (2008). Diagnostiek, behandeling en zorg voor patiënten met een beroerte. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Neurologie.
go back to reference Platform Vitale Vaten (2013). Zorgstandaard Cardiovasculair Risicomanagement. Den Haag: Platform Vitale Vaten. Platform Vitale Vaten (2013). Zorgstandaard Cardiovasculair Risicomanagement. Den Haag: Platform Vitale Vaten.
Metagegevens
Titel
Zorg in de chronische fase – zorg thuis
Auteurs
E. van Haaren
A. H. J. Guyt
C. E. M. Steenhorst
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1428-7_4