Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8. Zorg bij gezondheidsproblemen door interne stoornissen

Auteur : C. van Velden

Gepubliceerd in: Leerboek kinderverpleegkunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk beschrijft de verpleegkundige zorg aan kinderen bij een aantal interne stoornissen met de daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen. Achtereenvolgens komen aan bod: stoornissen in voeding en uitscheiding, stoornissen aan de nieren en urinewegen, respiratie, circulatie, het bewustzijn, houding en beweging en groei. In par. 8.2 wordt kort ingegaan op de functie van de polikliniek; de laatste paragraaf geeft een beschrijving van isolatieverpleging met daarbij de vormen van isolatie en preventie. In de opbouw van dit hoofdstuk is zo veel mogelijk rekening gehouden met de wijze van behandeling bij kinderen. Na de algemene diagnostiek volgt een beschrijving van de verschijnselen zoals deze zich bij kinderen kunnen presenteren en waarvan vele aandoeningen de oorzaak kunnen zijn. Voor deze verschijnselen zal eerst worden ingegaan op de vaste onderdelen zoals klinische verschijnselen en verpleegkundige observaties, behandeling en verpleegkundige zorg. Vervolgens worden enkele specifieke aandoeningen besproken die de genoemde verschijnselen als uitingsvorm hebben.
Literatuur
go back to reference Brande, J. L. van den, Heymans, H. S. A., Kock, I. de, et al. (Red.) (2003). Kindergeneeskunde voor kinderverpleegkundigen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Brande, J. L. van den, Heymans, H. S. A., Kock, I. de, et al. (Red.) (2003). Kindergeneeskunde voor kinderverpleegkundigen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference www.nvn.nl/: Nederlandse Vereniging Nierziekten, informatie voor ouders en kinderen die te maken krijgen met nierproblematiek. www.​nvn.​nl/​: Nederlandse Vereniging Nierziekten, informatie voor ouders en kinderen die te maken krijgen met nierproblematiek.
go back to reference www.rivm.nl: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit overheidsinstituut verzorgt informatie, monitoring en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid. www.​rivm.​nl: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit overheidsinstituut verzorgt informatie, monitoring en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid.
go back to reference www.wip.nl: Deze site wordt niet meer bijgewerkt door het RIVM en gaat komende jaren uit de lucht. De richtlijnen blijven voorlopig nog staan. www.​wip.​nl: Deze site wordt niet meer bijgewerkt door het RIVM en gaat komende jaren uit de lucht. De richtlijnen blijven voorlopig nog staan.
Metagegevens
Titel
Zorg bij gezondheidsproblemen door interne stoornissen
Auteur
C. van Velden
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1913-8_8