2020 | Boek
Zo werkt het in de apotheek
Auteurs: Drs. J.R. Mentink, Drs. C.R.C. Huizinga-Arp
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
2020 | Boek
Auteurs: Drs. J.R. Mentink, Drs. C.R.C. Huizinga-Arp
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Dit boek biedt de noodzakelijke basis voor apothekersassistenten in opleiding om in de beroepspraktijkvorming een beeld te krijgen van bepaalde werkwijzen in de apotheek. Ze krijgen antwoorden op vragen als: Hoe verloopt een dag in de apotheek? Welke producten en diensten levert een apotheek? Wie werken er? Hoe wordt het werk georganiseerd? Aan welke regels moet worden voldaan en welke kwaliteitseisen worden gesteld? Hoe wordt alles betaald?
Zo werkt het in de apotheek heeft raakvlakken met alle kerntaken uit het Kwalificatiedossier mbo Apothekersassistent: geïndividualiseerde farmaceutische patiëntenzorg (kerntaak 1), niet-receptgestuurde zorg aan de patiënt (kerntaak 2), productzorg (kerntaak 3) en werken aan kwaliteit en deskundigheid (kerntaak 4). Een goedlopende apotheek heeft al deze elementen samen weten te brengen in een organisatie die bovendien op de juiste manier weet in te spelen op de alsmaar veranderende omgeving.
Hoewel de openbare apotheek centraal staat, worden ook andere soorten apotheken besproken en is aandacht voor andere zorgverleners waarmee de apotheek samenwerkt. Daarnaast wordt stilgestaan bij de kosten van de gezondheidszorg. Hierbij komt de steeds belangrijker wordende rol van de zorgverzekeraar aan bod, zoals de invloed van contractafspraken tussen apothekers en zorgverzekeraars op het werk van apothekersassistenten. In het boek is verder aandacht voor de wet- en regelgeving waarmee de apothekersassistenten in aanraking komen en die de dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt.
Deze nieuwe editie is geactualiseerd en aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving, zoals de AVG. Het boek is een onmisbaar naslagwerk voor apothekersassistenten (in opleiding).
Jeroen Mentink (1977) studeerde farmacie in Utrecht en behaalde daar in 2003 het apothekersdiploma. Hij is werkzaam als openbaar apotheker in Zierikzee. Naast zijn werkzaamheden als apotheker is hij actief in diverse commissies, docent voor na- en bijscholingen op mbo, hbo en universitair niveau en betrokken bij de ontwikkeling van vakinhoudelijke nascholingen voor diverse doelgroepen.
Carolijn Huizinga-Arp (1967) studeerde farmacie in Utrecht en behaalde daar in 1992 het apothekersdiploma. Zij is werkzaam als openbaar apotheker, actief in verschillende bestuurlijke functies en vanuit haar eigen schrijfbureau betrokken bij de ontwikkeling van cursussen voor apothekersassistenten, doktersassistenten, huisartsen en apothekers.