Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Zintuigen

Auteurs : L.-L. Kirchmann, Gijs Geskes, Ronald de Groot, Marc van Heyningen

Gepubliceerd in: Anatomie en fysiologie van de mens

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De meest uiteenlopende prikkels bereiken het lichaam. Deze prikkels worden allemaal geregistreerd door orgaantjes die bestaan uit speciale cellen of zenuwuiteinden: de zintuigen. Deze prikkels kunnen van buitenaf komen (dit zijn de zogenoemde externe prikkels zoals druk, geur, smaak, licht, geluid) of uit het lichaam zelf (de interne prikkels zoals veranderingen in de spierspanning, stijging van het koolzuur- of zuurstofgehalte van het bloed, bewegingen van lichaamsdelen enzovoort). De functie van alle zintuigen is om het lichaam zo nauwkeurig mogelijk af te stemmen op de omgeving en de verschillende onderdelen in het lichaam af te stemmen op elkaar. Een algemeen geaccepteerde definitie van een zintuig is: ‘Een zintuig is een systeem van sensorische cellen die reageren op een specifieke vorm van fysische energie, dat verbonden is met een bepaald gebied in de hersenen waar deze signalen worden verwerkt en in de meeste gevallen tot bewustwording worden gebracht.’
Metagegevens
Titel
Zintuigen
Auteurs
L.-L. Kirchmann
Gijs Geskes
Ronald de Groot
Marc van Heyningen
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1802-5_11