Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Beschouwing | Uitgave 1/2013

TPO - De Praktijk 1/2013

Zin en onzin van scherp instellen glucosegehalte

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 1/2013
Auteur:
Guy Rutten

Samenvatting

De afgelopen vijf jaar zijn onze inzichten over de effecten van hyperglykemiebehandeling aanmerkelijk veranderd. Intensieve verlaging van het HbA1c verlaagt de sterfte niet, wel de kans op microvasculaire complicaties (die overigens pas in de loop van heel wat jaren ontstaan). Het blijft twijfelachtig of er een gunstig effect is op niet-fatale hartinfarcten. En intensivering van de behandeling leidt wel tot significant meer hypo’s. Volgens recente internationale richtlijnen is het daarom raadzaam om bij het instellen van de glucosewaarden behalve met levensverwachting, psychosociale factoren en comorbiditeit ook rekening te houden met het risico op hypo’s, de diabetesduur, het al bestaan van hart- en vaatziekten en de kosten van behandeling. De nieuwe NHG-Standaard Diabetes mellitus zal dat ook gaan doen. Voor sommige patiënten met diabetes type 2 zullen we daarom ons beleid moeten bijstellen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

TPO - De Praktijk 1/2013 Naar de uitgave

Lezen/Kijken/Zoeken

Hartfalen en diabetes in H&W

Redactioneel

Oud & nieuw