Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Zijn er risico’s voor het gebruik van zoetstoffen met als ingrediënten maltodextrine en aspartaam?

Auteur : M. Lim

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Maltodextrine is een koolhydraat, behorend tot de disacchariden. Deze stof smaakt veel minder zoet dan gewone suiker en kan ook niet worden beschouwd als zoetstof. Meestal wordt hij in de levensmiddelenindustrie toegepast als vulstof en als waterabsorberende stof in droge mixen. Ook is hij verkrijgbaar onder de merknamen Dexital (Friesland Nutrition) en Fantomalt (Nutricia) om de voeding calorierijker te maken zonder de smaak té zoet te maken. Maltodextrine kan zonder problemen worden geconsumeerd, levert evenveel energie als sucrose en is net zo cariogeen.
Literatuur
go back to reference Spiers PA, Sabounjian TA, et al. Aspartame: neuropsychologic and neurophysiologic evaluation of acute chronic effects. Am J Clin Nutr 1998; 68:531-37. Spiers PA, Sabounjian TA, et al. Aspartame: neuropsychologic and neurophysiologic evaluation of acute chronic effects. Am J Clin Nutr 1998; 68:531-37.
Metagegevens
Titel
Zijn er risico’s voor het gebruik van zoetstoffen met als ingrediënten maltodextrine en aspartaam?
Auteur
M. Lim
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_517