Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2016 | Uitgave 7/2016

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2016

Zijn betrouwbare online gezondheidsinformatie en het delen daarvan met de huisarts voorspellers voor SDM?

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2016
Auteurs:
Nadine Adriaansens, Dirk de Natris
Belangrijke opmerkingen
Dirk de Natris, Communicatie- en Informatiewetenschappen, Radboud Universiteit, Erasmusplein 1, 6525 HT Nijmegen, tel. 024-3229505, mail: h.denatris@let.ru.nl
1 Pure!, Quito, Ecuador
2 Communicatie- en Informatiewetenschappen; Radboud Universiteit Nijmegen

Samenvatting

Shared decision making (SDM) in het consultatiegesprek tussen arts en patiënt houdt in dat beiden tot een gezamenlijk besluit over het zorgtraject komen. Essentieel is dat daarbij steeds rekening wordt gehouden met c.q. wordt uitgegaan van de voorkeuren, wensen, waarden, ervaringen, de beleving en de psycho-sociale context van de patiënt. Een van de factoren die SDM kunnen bevorderen is de kennis die de patiënt heeft van zijn medische klacht. In dit onderzoek is vastgesteld in hoeverre gezondheidsinformatie afkomstig van het internet SDM kan bevorderen. Daarnaast is onderzocht in welke mate de door de patiënt waargenomen betrouwbaarheid van de informatie, het delen daarvan met de arts en de reactie van de arts op de informatie die de patiënt naar voren brengt, voorspellers zijn van SDM. In totaal hebben 281 respondenten na hun bezoek aan de huisarts een vragenlijst ingevuld. Het delen van de gezondheidsinformatie met de arts bleek een significante voorspeller voor SDM. De waargenomen betrouwbaarheid van de informatie leidt tot het samen afwegen van de behandelmogelijkheden en het samen maken van een afspraak over het verdere vervolg. De opgezochte online gezondheidsinformatie leverde een bijdrage aan een beter begrip van de artsinformatie, het beter communiceren met de arts en het beter komen tot een gezamenlijk besluit. Deze resultaten tonen aan dat online gezondheidsinformatie een bijdrage kan leveren aan SDM.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2016

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2016 Naar de uitgave

Spectrum

Just do it!