Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Uitgave 5/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2012

Zijn behandelde eetstoornispatiënten hersteld van alexithymia?

Een vergelijking van TAS-20 en BVAQ

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2012
Auteurs:
Dr. G. Noordenbos, Emma Van Greuningen, Tessa Reuneker
Belangrijke opmerkingen
De auteurs bedanken Peter Moormann voor zijn waardevolle suggesties ter verbetering van dit artikel.
universitair docent
bachelorstudenten betrokken bij het onderzoek naar de relatie tussen eetstoornissen en alexithymia.
Om na te na te gaan of eetstoornispatiënten na de behandeling nog alexithymia hebben en moeite hebben met het herkennen, beschrijven en uiten van emoties, werd onderzoek gedaan bij patiënten in de nazorgfase. Daarbij werd gebruik gemaakt van deToronto Alexithymia Scale (TAS-20) en deBermond-Vorst Alexithymia Questionnaire (BVAQ). Gemeten met de BVAQ had nog drie kwart van de patiënten alexithymia. Gemeten met de TAS-20 was dat nog maar een kwart. Hoe valt dit grote verschil te verklaren en welke implicaties heeft dit voor de behandeling? Nadere analyse van de meetinstrumenten leverde op dat de TAS-20 alleen de cognitieve component van alexithymia meet, terwijl de BVAQ zowel de cognitieve als de affectieve component van alexithymia meet. De betrouwbaarheid van TAS-20 bleek veel lager dan die van de BVAQ. Om alexithymia bij eetstoornissen te meten, blijkt de BVAQ een geschikter instrument.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2012 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding