Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2019 | Onderzoek | Uitgave 10/2019

Huisarts en wetenschap 10/2019

Ziekte van Lyme in de Nederlandse huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 10/2019
Auteurs:
Annemarie Uijen, Martijn Methorst, Henk Schers, Waling Tiersma, Jeannine Hautvast, Ellen van Jaarsveld
Belangrijke opmerkingen
Uijen AA, Methorst MM, Schers H, Tiersma WP, Hautvast JL, Van Jaarsveld CH. Ziekte van Lyme in de Nederlandse huisartsenpraktijk. Huisarts Wet 2019;62(10):18-20. DOI:10.1007/s12445-019-0209-5.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit onderzoek verscheen eerder als: Methorst MM, Uijen AA, Schers H, Tiersma WP, Hautvast JLA, Van Jaarsveld CHM. Incidence, presentation and management of Lyme disease in Dutch general practice. Fam Pract 2019;36:110-6. Publicatie gebeurt met toestemming.

Samenvatting

Inleiding Voor de incidentie van de ziekte van Lyme zijn tot nog toe slechts ruwe schattingen beschikbaar. Wij onderzochten de incidentie van Lyme op basis van elektronische dossiers uit Nederlandse huisartsenpraktijken over de periode 2009-2014. Verder analyseerden we de kenmerken van de betreffende patiënten en keken we in hoeverre de huisartsen de CBO-richtlijn uit 2013 volgden.
Methode In het eerstelijns registratienetwerk FaMe-net selecteerden we dossiers uit de jaren 2009-2014 die specifieke ICPC- en ICD-codes bevatten.
Resultaten We identificeerden 212 patiënten met Lyme. De gemiddelde incidentie was 117 per 100.0000 patiënten per jaar. Er was geen significante trend in de incidentie gedurende de onderzoeksperiode. Voor 95% van de patiënten was huiduitslag of een insectensteek de reden om naar de huisarts te gaan. Bijna iedereen (99%) kreeg een antibioticum voorgeschreven en voor 25% werd bloedonderzoek aangevraagd. Bij 46% volgde de huisarts de CBO-richtlijn niet volledig, meestal door een te lange antibioticakuur voor te schrijven of ten onrechte bloedonderzoek aan te vragen.
Conclusie Een huisarts met een normpraktijk van 2250 patiënten ziet jaarlijks gemiddeld drie patiënten met de ziekte van Lyme. Naast verwachtingen, wensen of angsten van de patiënt kan onbekendheid met de richtlijn een reden zijn om de richtlijn niet precies te volgen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2019

Huisarts en wetenschap 10/2019 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws