Skip to main content
main-content
Top

27-09-2012 | Nieuws

Ziekenhuizen krijgen zorgpensions

De komende jaren krijgen twintig tot dertig ziekenhuizen een Buurtzorgpension. Dit is een afdeling voor patiënten die in het ziekenhuis zijn uitbehandeld maar niet naar huis kunnen, omdat ze bijvoorbeeld nog moeten revalideren. In Zierikzee opende het eerste zorgpension begin dit jaar haar deuren, dat wordt gerund door verpleegkundigen en verzorgenden.

Komend jaar zullen ziekenhuizen in Rotterdam, Kerkrade, Veldhoven en Amsterdam ook een zorgpension krijgen, meldt het Financieele Dagblad. De pensions zijn niet alleen bedoeld voor uitbehandelde patiënten maar ook om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten, vertelt woordvoerder Thea Terlouw van het Buurtzorgpension in Zierikzee. ‘We hebben geregeld gasten die hier een weekje verblijven zodat de mantelzorg op vakantie kan. Sommigen komen regelmatig terug, om de mantelzorg structureel te ontlasten.’

Volgens Terlouw, die uit de ouderenzorg komt, is de meerwaarde van het pension dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen of vanuit het ziekenhuis eerder naar huis toe kunnen. ‘Wij werken volgens de visie van Buurtzorg, die erop gericht is mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Door mantelzorgers bijvoorbeeld een weekje te ontlasten, kunnen zij er weer langere tijd tegenaan. Hierdoor is opname in een duur verpleeghuis niet nodig. Op lange termijn bespaart het dus veel zorgkosten.’ Volgens Buurtzorg-directeur Jos de Blok kunnen de zorgpensions dan ook bijdragen aan de doelstelling van de politiek om het aantal verpleeg- en verzorgingstehuizen flink terug te dringen.

Het verblijf in een Buurtzorgpension valt onder de AWBZ. Gasten betalen een eigen bijdrage van 15 euro per dag. Partners of familieleden kunnen ook blijven logeren in de gastenkamers tegen een vergoeding van 95 euro per dag, inclusief alle maaltijden. Het Buurtzorgpension is een initiatief van Buurtzorg Nederland en particuliere investeerders.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.