Skip to main content
main-content
Top

28-08-2011 | Nieuws

Ziekenhuis presteert beter met arts in bestuur

Goodall verzamelde in 2009 data van de beste honderd ziekenhuizen in Amerika zoals samengesteld aan de hand van IHQ-scores (‘Index of Hospital Quality’). In die score worden infrastructuur, resultaten en manier van werken van de ziekenhuizen gecombineerd tot een kwaliteitsscore.

Ze spitste haar onderzoek toe op ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in kanker, maag- darm en leveraandoeningen of in hartaandoeningen en -operaties. Daarna onderzocht ze de cv’s van de driehonderd bestuursleden van de ziekenhuizen. De bestuursleden deelde ze in in arts of geen arts.

Er blijkt een sterke connectie tussen de kwaliteit van een ziekenhuis en of bestuursleden arts zijn of niet. In alle specialisatiegebieden was de gemiddelde IHQ-score significant hoger bij de door artsen geleide ziekenhuizen dan bij ziekenhuizen waar managers de leiding hebben.

Goodall wil niet zeggen dat artsen-managers bij voorbaat betere bestuursleden zijn dan managers zonder medische achtergrond. Wel geeft ze aan dat de bevindingen een indicatie geven dat ziekenhuizen beter presteren met artsen in het bestuur en dat er meer onderzoek nodig is.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.