Skip to main content
Top

2022 | Boek

Zie je mij?

Auteurs: Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Trauma’s die ontstaan door huiselijk geweld en kindermishandeling laten levenslang sporen na, bij alle vormen, van partnergeweld en kindermishandeling tot verwaarlozing, fysiek en emotioneel geweld. Ook jarenlange therapie laat het trauma niet verdwijnen. Wat wél mogelijk is: iemand die te maken heeft (gehad) met huiselijk geweld of kindermishandeling helpen zijn of haar littekens, zichtbaar of onzichtbaar, te omarmen. Pas dan zal diegene zichzelf kunnen helen.

Veiligheid en vertrouwen bieden is daarvoor cruciaal en daar komt veel meer bij kijken dan vaak wordt gedacht. De verhalen van de twaalf voormalige slachtoffers en plegers die in dit boek hun moed tonen laten zien wat voor echte verbinding nodig is. Ook leren zij de lezer bijvoorbeeld:

· Hoe intergenerationele patronen doorwerken

· Welke gespreksvaardigheden wanneer nodig zijn

· Hoe moeilijk het is bij je gevoel te komen als je jarenlang vernederd bent

Naast voormalige slachtoffers en plegers geven ook in trauma gespecialiseerde professionals hierover adviezen, bedoeld voor alle hulpverleners die met geweld te maken kunnen krijgen; sociaal werkers, psychiaters, psychologen, huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Bovenal is dit boek bedoeld als inspiratie om de hele mens te kunnen zien, met al zijn of haar angst, eenzaamheid, woede en verdriet, én alle talenten en veerkracht.

Hameeda Lakho is expert en inhoudsdeskundige, auteur en sociaal ondernemer. Ze is werkzaam als adviseur en projectleider in uiteenlopende projecten in zorg en veiligheidssector. Daarnaast biedt zij als herstelcoach ondersteuning, coaching en begeleiding aan slachtoffers.

Jeroen Wapenaar is wetenschapsjournalist en schreef diverse boeken over palliatieve zorg en dementie.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Sylvia
Samenvatting
Sylvia hoorde als klein meisje haar vader vaak over haar opmerken dat ze nergens goed voor was. Hij kon er niet mee omgaan dat ze moeite had te communiceren na een ernstig ongeluk. Bovendien was hij zelf ook met harde hand opgevoed, wat mogelijk deels verklaart waarom hij Sylvia zo behandelde. Hoe groot de impact was van haar verleden merkte Sylvia in diverse fasen van haar leven. Bijvoorbeeld toen ze zelf moeder werd en uit wanhoop haar eigen zoon begon te slaan. In zijn ogen zag ze de angst die ze zelf vroeger had gevoeld. Dit moment bleek een cruciaal kantelpunt in haar leven.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
2. Sanne
Samenvatting
Sanne* moest van haar moeder vaak als straf opschrijven dat ze dom was. Ze mocht niet met andere kinderen spelen en durfde als kind uiteindelijk geen emotie meer te tonen, bang dat haar moeder haar weer zou straffen. Ook na jarenlange therapie was er recentelijk een crisis waarin Sanne zich weer dat ontredderde meisje van vroeger voelde. Maar erger dan vroeger wordt het niet, is haar motto. In haar herstel speelde een specifieke psychotherapeut een belangrijke rol, omdat die wel achter haar masker kon kijken, herkende waar ze alert op moest zijn voor een veilige omgeving voor Sanne en er op bleef hameren dat Sanne er mag zijn als mens.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
3. Nicole
Samenvatting
Nicole verloor op jonge leeftijd haar beide ouders. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door in een kindertehuis, maar al voor die tijd voelde ze zich ontzettend eenzaam. Nicole werd slachtoffer van huiselijk geweld, belandde in de prostitutie, kreeg relaties met criminelen en probeerde zelfmoord te plegen. Haar verhaal laat zien dat iemand die zo veel opkropt ook pleger van huiselijk geweld kan worden. ‘Ineens zag ik mezelf, met dat mes in mijn hand, tegenover een nieuwe vriend, blind van woede.’
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
4. René
Samenvatting
René Haring is veroordeeld voor huiselijk geweld. Als kind werd hij geslagen door zijn ouders en door diverse omstandigheden kon hij zich nooit goed hechten. Toen hij zelf relaties kreeg was er door meerdere factoren veel spanning. Jarenlang wist René niet beter dan dat kinderen slaan bij de opvoeding hoort. Zoals hij zelf zegt: ‘Als iemand nooit een goed voorbeeld van opvoeden heeft gekregen, hoe kun je dan verwachten dat hij of zij een kind zelf een gezonde opvoeding zal geven?’
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
5. Ferry
Samenvatting
Voor Ferry had de mishandeling die hij moest ondergaan niet alleen lichamelijke en psychische gevolgen, maar ook financiële. Steeds opnieuw merkte hij dat hij steeds opnieuw moest beginnen, omdat voor de zoveelste keer alles wat hij had opgebouwd werd afgepakt. Het leed werd voor hem zo zwaar dat hij in een psychose belandde en gedwongen werd opgenomen in een ggz-instelling, maar ook daarna duurde het nog heel wat jaren voordat hulpverleners hem konden bieden wat hij nodig had. Dankzij hun manier van luisteren kon hij toen eindelijk zijn verleden gaan verwerken.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
6. Jacqueline
Samenvatting
Jacqueline werd jarenlang mishandeld door een man die onverwacht haar leven binnendrong. Hij dwong haar drugs te gebruiken, eiste dat ze seks met hem zou hebben wanneer en hoe hij het wilde, en strafte haar als ze emoties toonde die hem niet bevielen. Uiteindelijk werd hij opgepakt door de politie, maar ook nadat ze niet meer bij hem hoefde te wonen voelde het voor Jacqueline alsof hij haar gevangen hield. Ze durfde haar huis nauwelijks uit, kreeg vaak paniekaanvallen en droomde’s nachts dat ze achtervolgd werd. Nog steeds voelt ze de gevolgen van zijn vernederingen, maar dankzij veel eigen inzet, de juiste hulpverlening, haar hond Kay en steun die ze vindt in gedichten en liedjes durft ze weer liefde te geven en te ontvangen.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
7. Ray
Samenvatting
Ray pleegde situationeel partnergeweld (partnergeweld dat tot uiting komt onder bepaalde omstandigheden of in bepaalde situaties) in twee verschillende relaties. Toen zijn toenmalige 3-jarige dochter getuige was van een incident zag hij een blik van angst in haar ogen die hij nooit meer zal vergeten. Dat was voor hem het moment waarop hij zeker wist dat het anders moest, maar voor hij zijn onmacht onder controle kon krijgen moest hij eerst zijn eigen geschiedenis beter begrijpen. De verhalen van zijn grootouders en ouders over hun traumatische ervaringen in oorlogstijd hielpen daarbij.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
8. Philomenia
Samenvatting
Grenzen aangeven is voor Philomenia heel moeilijk. Het leidde ertoe dat ze in meerdere gewelddadige relaties zowel fysiek als geestelijk mishandeld werd, waarbij ze zich door met name één ex-partner nog steeds bedreigd voelt. Pas vele jaren na haar jeugd ontdekte Philomenia dat het feit dat ze zich niet of nauwelijks kon verzetten waarschijnlijk samenhangt met de trauma’s van haar ouders, die nog complexer en heftiger bleken dan ze eerder al vermoedde. Diverse copingstrategieën zijn van generatie op generatie doorgegeven.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
9. Pauline
Samenvatting
Pauline* werd als klein meisje seksueel misbruikt en later door haar inmiddels ex-man zowel lichamelijk als psychisch mishandeld. Wat haar is overkomen heeft diepe sporen achtergelaten, en op diverse momenten verloor ze volledig het vertrouwen in zichzelf en ook in de hulpverlening. Maar uiteindelijk was er wel de aandacht die ze zo hard nodig had. Mede daardoor, en door haar eigen veerkracht, is ze als persoon enorm gegroeid, ondanks een liefdeloze en traumatische jeugd. Haar verhaal laat ook zien hoe ingewikkeld de intergenerationele overdracht doorbreken is, met de zorgen die Pauline heeft over de toekomst van haar kinderen.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
10. Tara
Samenvatting
Tara* werd psychisch mishandeld en verwaarloosd door haar moeder. In latere liefdesrelaties was ze haar hele leven krampachtig op zoek naar de onvoorwaardelijke liefde die ze nooit gekend had, maar nagenoeg alle mannen die ze tegenkwam bleken haar alleen maar verder te beschadigen. Door contact met lotgenoten, zelfstudie en traumatherapie kon Tara haar verslavende patronen doorbreken. Ze laat zelfliefde nu wel toe, kan een oprechte en aanwezige moeder zijn en durft langzaamaan toe te geven een soort van gelukkig te zijn.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
11. Tim
Samenvatting
Tim* kreeg als kind van zijn vader vaak het gevoel dat hij niets waard was en dat hij iedereen tot last was. Gezonde relaties opbouwen was voor Tim daardoor lang onmogelijk. Als iemand afstandelijk overkwam, kon hij dat niet verwerken en werd hij obsessief naar die ander toe, bang om weer alleen te zijn, met al het verdriet dat daarbij komt kijken. Later merkte Tim hoe het gedrag van zijn vader op hem was overgedragen; hij werd een dominante pestkop die anderen vaak afsnauwde. Tegelijkertijd was hij soms bang dat iemand hem in de supermarkt zou neersteken. Tims verhaal maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat hulpverleners met hun cliënten bespreken welke ideeën zij zelf hebben over hun weg naar herstel.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
12. Hameeda
Samenvatting
In dit slothoofdstuk laat Hameeda zien hoe zelfs zij, door veel mensen een rolmodel en onmisbare steun genoemd in hun eigen herstel, zich soms ook onzeker en eenzaam voelt vanwege haar verleden. Deze voorbeelden maken duidelijk hoe de impact van huiselijk geweld en kindermishandeling doorwerkt en hoe diepgeworteld de kwetsbare kant is van mensen met traumaproblematiek. Als kind kreeg Hameeda continu de boodschap dat ze niet gewenst was, en dit vormt je. Hameeda geeft aan de hand van twaalf levenslessen die iedereen zou moeten kennen aan hoe de hulpverlening voor slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling beter kan. Deze zijn geïnspireerd door de openhartige verhalen in dit boek en op basis van haar eigen ervaringen met huiselijk geweld en kindermishandeling. Het zijn deze levenslessen waarvan de auteurs hopen dat ze voor altijd in het hart en het hoofd van onze lezers zullen blijven.
Hameeda Lakho, Jeroen Wapenaar
Nawerk
Meer informatie
Titel
Zie je mij?
Auteurs
Hameeda Lakho
Jeroen Wapenaar
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-2827-7
Print ISBN
978-90-368-2826-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2827-7