Skip to main content
main-content
Top

21-09-2011 | Nieuws

Zes+ voor VWS op Zorgmeetlat

Aan de vooravond van Prinsjesdag krijgt het kabinet als rapportcijfer een 6+ van V&;VN. V&;VN heeft de plannen van het kabinet langs de Zorgmeetlat gelegd. Het kabinet scoort op de urgentie in maatregelen om nu, en in de toekomst, voldoende gekwalificeerd zorgpersoneel te garanderen.

Volgens V&VN-voorzitter Marian Kaljouw investeert de regering concreet in de deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden.”Dat is goed voor de patiënt en voor onze beroepsgroep.”

Maar de forse maatregelen die het kabinet neemt om de hoge zorguitgaven op te vangen, raken verpleegkundigen en verzorgenden indirect door hun rol in de patiëntenzorg. ‘De bezuinigingen die het kabinet aankondigt in de Rijksbegroting hebben directe impact op de patiëntenzorg. Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren regelmatig dat zij niet meer de zorg kunnen bieden die nodig is, zij worden daarmee indirect met de harde maatregelen geconfronteerd’, aldus V&VN.

Volgens V&VN laat het kabinet zien dat zij investeert in de beschikbaarheid van voldoende en goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden. Met maatregelen zoals het opleidingsfonds, het stagefonds (€ 74 miljoen), het fonds ziekenhuisopleidingen (€ 117 miljoen), en een jaarlijkse extra investering voor 12.000 nieuwe zorgverleners in de intramurale ouderenzorg (€ 853 miljoen). Ook is er aandacht voor behoud van zorgmedewerkers: het kabinet wil meer waardering voor hen en minder verantwoordingslasten. De Rijksbegroting zet minder in op preventie en begeleiding.

Volgens V&VN moeten de werkgevers verantwoorde keuzes maken hoe zij met hun personeel omgaan. ‘Bezuinigingen in de patiëntenzorg moeten niet afgewenteld worden op de medewerkers’, aldus de beroepsorganisatie.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.