Skip to main content
main-content
Top

15-01-2014 | Nieuws

Zelfmanagement: ouderen leren zichzelf te helpen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het groeiend aantal ouderen en hulpbehoevenden en het verwachte tekort aan zorgverleners moet opgevangen worden door patiënten die meer zelf gaan doen. Zelfmanagement lijkt het toverwoord.

De zorg kan niet langer de patiënt alles uit handen nemen. Naarmate er meer chronisch zieken bijkomen, moeten artsen en andere zorgverleners meer gaan kijken wat mensen zelf kunnen en willen doen. Van patiënten zal vaker zelfmanagement worden gevraagd. Het gaat bijvoorbeeld om zelf programma's volgen voor revalidatie, of om te stoppen met roken. Daar hoeft niet volcontinu een verpleegkundige bij te zijn. Net als het bijhouden van symptomen of medicatiegebruik, dat kunnen veel mensen ook zelf.

Mensen moeten natuurlijk wel in staat zijn om goed om te gaan met hun eigen behandeling. Zelfmanagement betekent niet dat mensen alles maar zelf moeten uitzoeken. De meeste verpleegkundigen vinden dat het bevorderen van zelfmanagement bij hun taken hoort, bleek vorig jaar uit een enquête van Nivel. Zo'n 60 procent vindt het leuk om er in de toekomst meer tijd aan te besteden, maar slechts de helft van de 753 ondervraagden vindt de eigen kennis en vaardigheden op dit gebied voldoende.

Ondersteunen 

Daar is natuurlijk veel aan te doen. Om patiënten te ondersteunen bij het nemen van de regie over hun eigen zorg ontwikkelde de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) een aantal zelfmanagementkaarten. De tips variëren van bedenk wat u wilt bereiken tot vraag naar e-health-mogelijkheden. E-health is het gebruik van internet en ICT om de gezondheidszorg te ondersteunen. E-health-oplossingen zijn bijvoorbeeld online cursussen, zelf het dossier in kunnen zien, of iPad-apps waarmee patiënten dagelijks hun pijn, symptomen en medicatiegebruik registreren.

Het Centre of Expertise Sneller Herstel organiseert in Nijmegen op 30 januari 2014 een congres over Zelfmanagement. De eerste editie van Bijzijn XL van dit jaar bevat een artikel over zelfmanagement bij hart en vaatziekten. Klik hier.

Auteur(s): Jaap Meijers

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail