Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

16. Zelfmanagementondersteuning en het multidisciplinaire team

Auteurs : Jeroen Havers, MSc, Matthijs Zwier, MSc

Gepubliceerd in: Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk gaan we in op de rol en de betekenis van het multidisciplinaire team van zorgverleners bij zelfmanagementondersteuning. Eerst bespreken we het belang van teamwerk en integrale samenwerking. Daarna wordt het stappenplan voor het vormgeven van zelfmanagementondersteuning binnen teams geïntroduceerd. Vervolgens komt het 3-fasenmodel aan bod. Dit model geeft suggesties voor wat professionals vóór, tijdens en na het contact met de patiënt kunnen doen om zelfmanagement te ondersteunen. Het hoofdstuk sluit af met het bespreken van enkele valkuilen voor het team bij het ontwikkelen van verbeteracties, en de wijze waarop deze kunnen worden vermeden.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
Praktijkondersteuner is in Nederland een functie in de huisartsenzorg, vaak afgekort tot POH (PraktijkOndersteuner Huisartsenzorg). Er zijn twee specialisaties: somatiek en geestelijke gezondheidszorg. De functie wordt meestal ingevuld door verpleegkundigen met een aanvullende vervolgopleiding.
 
Literatuur
go back to reference Engels, J. (2013). Het Stappenplan Zelfmanagementondersteuning. In R. Van den Brink, H. Timmermans, J. Havers, H. Van Veenendaal (Red.), Ruimte voor regie: Pioniers over zelfmanagement in de zorg (pag.135–145). Kluwer/CBO. Engels, J. (2013). Het Stappenplan Zelfmanagementondersteuning. In R. Van den Brink, H. Timmermans, J. Havers, H. Van Veenendaal (Red.), Ruimte voor regie: Pioniers over zelfmanagement in de zorg (pag.135–145). Kluwer/CBO.
go back to reference IHI (Institute for Healthcare Improvement) (2009). Partnering in Self-Management Support: A toolkit for clinicians. IHI Knowledge Center. IHI (Institute for Healthcare Improvement) (2009). Partnering in Self-Management Support: A toolkit for clinicians. IHI Knowledge Center.
go back to reference Rebel, M., Vogelzang, F., & Jeekel, P. (2015). Duik niet meteen in oplossingen: Tips en ervaringen om te zorgen voor meer zelfzorg. De Eerstelijns, 14–15. Rebel, M., Vogelzang, F., & Jeekel, P. (2015). Duik niet meteen in oplossingen: Tips en ervaringen om te zorgen voor meer zelfzorg. De Eerstelijns, 14–15.
go back to reference Zwier, M., Van den Brink, R. (2013). Ervaringen van zorgverleners. In R. Van den Brink, H. Timmermans, J. Havers, H. Van Veenendaal (Red.), Ruimte voor regie: Pioniers over zelfmanagement in de zorg (pag. 125–133). Kluwer/CBO. Zwier, M., Van den Brink, R. (2013). Ervaringen van zorgverleners. In R. Van den Brink, H. Timmermans, J. Havers, H. Van Veenendaal (Red.), Ruimte voor regie: Pioniers over zelfmanagement in de zorg (pag. 125–133). Kluwer/CBO.
go back to reference Zwier, M., & Timmermans, H. (2013). Het 3-fasen model. In: R. Van den Brink, H. Timmermans, J. Havers, H. Van Veenendaal (Red.), Ruimte voor regie: Pioniers over zelfmanagement in de zorg (pag. 147–159). Kluwer/CBO. Zwier, M., & Timmermans, H. (2013). Het 3-fasen model. In: R. Van den Brink, H. Timmermans, J. Havers, H. Van Veenendaal (Red.), Ruimte voor regie: Pioniers over zelfmanagement in de zorg (pag. 147–159). Kluwer/CBO.
Metagegevens
Titel
Zelfmanagementondersteuning en het multidisciplinaire team
Auteurs
Jeroen Havers, MSc
Matthijs Zwier, MSc
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2919-9_16