Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2019 | Achtergrondartikel | Uitgave 2/2019

GZ - Psychologie 2/2019

Zelfcompassie binnen de Dialectische Gedragstherapie

Vriendelijk en radicaal accepteer ik de werkelijkheid

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 2/2019
Auteurs:
Klaas-Jan Pos, Wies van den Bosch
Belangrijke opmerkingen
Wies van den Bosch is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Zij is gecertificeerd DGT-therapeut en heeft DGT in Nederland geïntroduceerd. Zij heeft meerdere RCT’s uitgevoerd (o.a. naar de effectiviteit van DGT) en is werkzaam als boegbeeld/senior onderzoeker bij Scelta, expertisecentrum persoonlijkheidsstoornissen in Apeldoorn. Zij heeft Dialexis, het opleidingsinstituut voor DGT in Nederland opgericht. Zij heeft meerder publicaties op haar naam staan (DGT, forensische psychiatrie, verslaving, intramurale en acute zorg) en geeft nationaal en internationaal trainingen/lessen/workshops. Van den Bosch werkt ook bij Scelta, expertisecentrum persoonlijkheidsstoornissen (Apeldoorn).
Klaas-Jan Pos werkt als kliniekpsychiater bij Stichting Centrum ’45 in Oegstgeest. Hij is in opleiding tot DGT-trainer bij Dialexis, het trainingsinstituut voor Dialectische Gedragstherapie in Nederland (Deventer). In zijn boek Leed heeft niet het Laatste Woord (2018) beschrijft hij wat menselijk lijden in universele zin zou zijn en beschrijft hij hoe we ons op een ‘vruchtbare manier’ tot dat lijden kunnen verhouden.

Samenvatting

Ondanks uitgebreid onderzoek naar de werkzaamheid, is er nog weinig bekend over de effectiviteit van zelfcompassie en mindfulness binnen de Dialectische Gedragstherapie (DGT). Een verkenning en vergelijking van beide concepten kan bijdragen aan een beter begrip van de werkzame factoren. Bij nadere beschouwing blijken ze deels te overlappen. Mogelijk dat de centrale vaardigheid Oordeelvrije Acceptatie een sleutelrol speelt in de werkzaamheid van mindfulness en zelfcompassie bij onze patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2019

GZ - Psychologie 2/2019 Naar de uitgave

Nieuws uit de wetenschap

Marieke Hesseling & Ilse Wielaard

Redactioneel

Veilig thuis!