Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

10. “Ze haten me omdat ik te mooi ben.” Een zeventienjarige Marokkaanse jongen met autistiforme trekken en agressieve uitbarstingen

Auteur : Victor Kouratovsky

Gepubliceerd in: Cultuur en psychodiagnostiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het diagnostische proces in de casus van Redouan is een voorbeeld van handelingsgerichte interculturele diagnostiek, gebaseerd op de conceptualisatie van inwikkeling als (culturele) buffer tegen stress. De focus ligt hierbij primair op het inspelen op aanwezige onhanteerbare situaties en stressbronnen. Door in gesprek te gaan met de direct betrokkenen aan de hand van zes basisvragen (wie, wat, wanneer, waar, waarom en wat moet er gebeuren?) wordt een gedetailleerde analyse van de aangemelde problematiek mogelijk. De analyse ontstaat in samenspraak en de direct betrokkenen denken actief mee om tot gewenste verandering te komen. Wanneer in dit proces vragen onvoldoende kunnen worden beantwoord en suggesties onvoldoende opleveren, is er vervolgens een kritisch maar ook dankbaar, gebruik aangewezen van psychodiagnostische instrumenten (zoals tekeningen en intelligentietest). Het uiteindelijke resultaat leidt tot een gedeelde culturele formulering van de diagnose en een gezamenlijke aanpak.
Voetnoten
1
De stoornis van Asperger valt in DSM-5 onder de Autismespectrumstoornis (ASS). Zie verder de voetnoot bij par. 10.8.
 
2
Stichting MEE Rotterdam Rijnmond biedt informatie, advies en ondersteuning aan mensen met een (verstandelijke) beperking of een chronische ziekte.
 
3
Inmiddels is de WAIS IV-NL beschikbaar, die in een aantal opzichten meer geschikt is voor mensen met een andere culturele en talige achtergrond. De normgroep omvat in elk geval meer diversiteit, de instructies zijn verbeterd, er ligt minder nadruk op tijdbonussen, de afnametijd is korter en de afname roept in eerste instantie minder stress op door niet te beginnen met Informatie en Begrijpen, waarbij er naar typisch Nederlandse spreekwoorden wordt gevraagd. De normgroep maakt een onderscheid tussen autochtoon en westers en niet-westers allochtoon, maar ook dit onderscheid is te grof en biedt geen oplossing voor mensen van gemengde afkomst die in Nederland zijn opgegroeid en naar school zijn geweest. Het blijft in zijn algemeenheid oppassen met intelligentietests.
 
4
De diagnostische classificatie volgens de DSM-5 is enigszins anders. De autismespectrumstoornis wordt gekenmerkt door deficiënties op twee kerngebieden: (1) sociale communicatie en sociale interactie, en (2) gedragspatronen, interesses of activiteiten. De laatste zijn dan beperkt en repetitief en bij Redouan waren die weliswaar beperkt, maar niet zozeer repetitief. Beperkt tot het eerste aspect zou het onder een nieuwe classificatie van communicatiestoornissen vallen en wel een sociale (pragmatische) communicatiestoornis, een waarbij de betrokkene aanhoudend moeite heeft met het sociale gebruik van verbale en non-verbale communicatie (American Psychiatric Association 2013b). De beperkte gedragspatronen, interesses en activiteiten van Redouan vallen in de DSM-5 eerder onder een (lichte) verstandelijke ontwikkelingsstoornis. Hierbij is een beoordeling van zowel de cognitieve capaciteit (IQ) als het adaptieve functioneren nodig. De mate van ernst wordt gedefinieerd door het adaptieve functioneren en niet door de IQ-scores. Dit kan als een belangrijk voordeel worden gezien en een van de grote problemen bij een ondoordacht en onterecht gebruik van intelligentietests helpen voorkomen, namelijk een onterechte classificatie als cognitief beperkt wanneer een juiste vergelijking met een normgroep niet mogelijk is. De aandacht voor het adaptieve functioneren zou dit namelijk in principe in de weg moeten staan.
 
Metagegevens
Titel
“Ze haten me omdat ik te mooi ben.” Een zeventienjarige Marokkaanse jongen met autistiforme trekken en agressieve uitbarstingen
Auteur
Victor Kouratovsky
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1069-2_10