Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

31-07-2019 | Onderzoek | Uitgave 9/2019

Huisarts en wetenschap 9/2019

Zalf of crème? De behandeling van eczeem

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2019
Auteurs:
Ilse Bakker, Alfred Sachs, Alike van der Velden
Belangrijke opmerkingen
Bakker IC, Sachs AP, Van der Velden AW. Zalf of crème? De behandeling van eczeem. Huisarts Wet 2019;62(9):14-8. DOI:10.1007/s12445-019-0246-0.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
De medisch-ethische toetsingscommissie van Universitair Medisch Centrum Utrecht verleende goedkeuring aan de dataverwerking binnen het Julius Huisartsen Netwerk.

Samenvatting

Inleiding De richtlijnen adviseren eczeem in de acute fase te behandelen met lokale corticosteroïden en als onderhoudstherapie een crème of zalf te gebruiken. Een vettere substantie (vetcrème of zalf) beschermt de huid effectiever en bevordert de opname van steroïden, maar de richtlijnen benoemen deze voorkeur niet expliciet. Wij onderzochten voor verschillende soorten eczeem welke middelen en substanties huisartsen voorschrijven, en welke langetermijnstrategieën zij daarbij volgen.
Methode Uit de database van het Julius Huisartsen Netwerk selecteerden wij 600 dossiers van patiënten die in 2014 seborroïsch, constitutioneel of contacteczeem hadden. We analyseerden over een periode van drie jaar welke medicatie werd voorgeschreven, welke behandelstrategie werd gevolgd en welke adviezen werden geregistreerd.
Resultaten Patiënten met constitutioneel eczeem namen het vaakst contact op met hun huisarts: gemiddeld 4,7 keer in drie jaar. Corticosteroïden werden meestal voorgeschreven als crème of emulsie (55%), indifferente onderhoudsmiddelen als vetcrème of zalf (86%). Duidelijke patronen van stapsgewijze verhoging of verlaging van de steroïdklasse, of veranderingen in de voorgeschreven substantie, werden zelden gezien.
Conclusie Huisartsen passen het behandelingsschema voor een patiënt met eczeem in het algemeen nauwelijks aan. Bij corticosteroïden kiezen ze te vaak voor een waterhoudende substantie. Huisartsen, apothekers en patiënten moeten beter geïnformeerd worden over de voordelen van vethoudende preparaten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Huisarts en wetenschap 9/2019 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Beschouwing

Woudschoten 2019

Nieuws

Niews