Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 9/2019

31-07-2019 | Onderzoek

Zalf of crème? De behandeling van eczeem

Auteurs: Ilse Bakker, Alfred Sachs, Alike van der Velden

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 9/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Inleiding De richtlijnen adviseren eczeem in de acute fase te behandelen met lokale corticosteroïden en als onderhoudstherapie een crème of zalf te gebruiken. Een vettere substantie (vetcrème of zalf) beschermt de huid effectiever en bevordert de opname van steroïden, maar de richtlijnen benoemen deze voorkeur niet expliciet. Wij onderzochten voor verschillende soorten eczeem welke middelen en substanties huisartsen voorschrijven, en welke langetermijnstrategieën zij daarbij volgen.
Methode Uit de database van het Julius Huisartsen Netwerk selecteerden wij 600 dossiers van patiënten die in 2014 seborroïsch, constitutioneel of contacteczeem hadden. We analyseerden over een periode van drie jaar welke medicatie werd voorgeschreven, welke behandelstrategie werd gevolgd en welke adviezen werden geregistreerd.
Resultaten Patiënten met constitutioneel eczeem namen het vaakst contact op met hun huisarts: gemiddeld 4,7 keer in drie jaar. Corticosteroïden werden meestal voorgeschreven als crème of emulsie (55%), indifferente onderhoudsmiddelen als vetcrème of zalf (86%). Duidelijke patronen van stapsgewijze verhoging of verlaging van de steroïdklasse, of veranderingen in de voorgeschreven substantie, werden zelden gezien.
Conclusie Huisartsen passen het behandelingsschema voor een patiënt met eczeem in het algemeen nauwelijks aan. Bij corticosteroïden kiezen ze te vaak voor een waterhoudende substantie. Huisartsen, apothekers en patiënten moeten beter geïnformeerd worden over de voordelen van vethoudende preparaten.
Metagegevens
Titel
Zalf of crème? De behandeling van eczeem
Auteurs
Ilse Bakker
Alfred Sachs
Alike van der Velden
Publicatiedatum
31-07-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 9/2019
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-019-0246-0

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Huisarts en wetenschap 9/2019 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws

Opinie

1,8

Nieuws

Niews