Skip to main content
Top

2009 | hbo | Boek

Zakboek ziektebeelden Psychiatrie

Auteur: Karin Linden

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

OmschrijvingVan angststoornissen tot en met schizofrenie: met dit Zakboek Ziektebeelden heb je altijd alle essentiële informatie over de meest voorkomende psychiatrische ziekten binnen handbereik.De ontwikkelingen in de medische wetenschap en de verpleegkunde gaan erg snel. Het is als verpleegkundige of praktijkondersteuner dan ook onmogelijk om volledig op de hoogte blijven van alle ins en outs op jouw vakgebied. Maar het is wel noodzakelijk om bij te blijven binnen je eigen deelspecialisatie.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Angststoornissen
Samenvatting
Meestal is angst een gezond signaal en zijn de gevoelsuitingen ervan beheersbaar. Gezonde angst kan echter overgaan in angst die geen relatie meer vertoont met direct gevaar of een directe dreiging. Ook kan de angst zulke extreme vormen aannemen dat bepaalde objecten of situaties worden vermeden, dan wel worden doorstaan met intense angst.
J.R. Soedirman, E. Sint Nicolaas
2 Borderline-persoonlijkheidsstoornis
Samenvatting
In het handboek voor psychiatrische stoornissen, de dsm-iv (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th Edition), wordt de ‘borderline’-stoornis gerekend tot de persoonlijkheidsstoornissen.
H.M.G. Bolster, W. van Bree
3 Depressie
Samenvatting
Depressie is een stemmingsstoornis, gekenmerkt door een sombere stemming, die soms weken of zelfs maanden continu aanwezig is en gepaard gaat met afwijkende gedragingen en lichamelijke klachten.
B.B. Pieters, F. Gooskens
4 Eetstoornissen
Samenvatting
Eetstoornissen zijn volgens de dsm-iv (Diagnostic and Satistical Manual of Mental disorders 4th edition) stoornissen waarbij abnormaal eetgedrag leidt tot somatische, psychische of sociale complicaties. Hoewel eetstoornissen tal van lichamelijke gevolgen kunnen hebben, worden ze gerekend tot de psychiatrische stoornissen vanwege het feit dat de psychische problemen op de voorgrond staan.
H.M.G. Bolster
5 Persoonlijkheidsstoornissen
Samenvatting
Een persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door sinds de vroege volwassenheid aanwezige, blijvende persoonlijkheidstrekken, die leiden tot een langdurige verstoring of onvoldoende tot stand komen van interpersoonlijke relaties, hetgeen blijkt uit langdurig sociaal of beroepsmatig disfunctioneren en/of langdurig subjectief lijden van de betrokkene of de omgeving. Zowel de patiënt als zijn omgeving vinden deze trekken typerend voor het ‘normale’ doen van de patiënt.
J.R. Soedirman, E. Sint Nicolaas
6 Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Samenvatting
Trauma’s zijn inherent aan het menselijk bestaan. Of een gebeurtenis ‘traumatisch’ is geweest, wordt bepaald door de invloed die deze heeft op de gezondheid, het welbevinden en het functioneren.
J.R. Soedirman, G. Brouwer
7 Schizofrenie
Samenvatting
In het handboek voor psychiatrische stoornissen, de dsm-iv (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th edition), wordt schizofrenie gerekend tot de psychotische stoornissen.
H.M.G. Bolster, W. van Bree
8 Alcoholafhankelijkheid
Samenvatting
Alcohol behoort, evenals opiaten en benzodiazepinen, tot de psycholeptica. Dit zijn stoffen die een kalmerend effect hebben. Alcohol is in Nederland een maatschappelijk en legaal geaccepteerde drug. Ruim 88 procent van de bevolking (in de leeftijd van 16 tot 70 jaar) drinkt.
H.M.G. Bolster, A. Beeftink
Nawerk
Meer informatie
Titel
Zakboek ziektebeelden Psychiatrie
Auteur
Karin Linden
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7552-3
Print ISBN
978-90-313-6466-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7552-3