Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

Van hiv/aids tot en met syfilis: met dit Zakboek Ziektebeelden heb je altijd alle essentiële informatie over de meest voorkomende infectieziekten binnen handbereik.De ontwikkelingen in de medische wetenschap en de verpleegkunde gaan erg snel. Het is als verpleegkundige of praktijkondersteuner dan ook onmogelijk om volledig op de hoogte blijven van alle ins en outs op jouw vakgebied. Maar het is wel noodzakelijk om bij te blijven binnen je eigen deelspecialisatie.De makers van het bekende Verpleegkundig Vademecum hebben daarom nu een reeks zakboeken ontwikkeld met een medisch én verpleegkundig deel: Zakboeken Ziektebeelden. Handzame boekjes met praktische informatie over de belangrijkste ziektebeelden in jouw werkveld. De zakboeken hebben een overzichtelijke medicatietabel en zijn goed leesbaar. Alle informatie is bovendien snel en gemakkelijk te vinden, omdat alle ziektebeelden volgens hetzelfde stramien zijn beschreven: ziektedefinitie, oorzaak, verschijnselen, diagnostiek, behandeling, complicaties en prognose.

Inhoudsopgave

Voorwerk

1 Hiv/aids

Samenvatting
Hiv is een virus dat het menselijk afweersysteem aantast. De afkorting hiv staat voor: Humaan Immunodeficiëntie Virus (humaan = menselijk, immunodeficiëntie= gebrekkige afweer).
B.J. Zomer

2 Influenza

Samenvatting
Influenza (griep) is een acute, infectieuze aandoening van de luchtwegen, veroorzaakt door het influenza A- of influenza B-virus, en treedt in Nederland op in de wintermaanden.
G. van der Winden

3 Meningitis

Samenvatting
Meningitis is een ontsteking van de (zachte) hersenvliezen die wordt veroorzaakt door micro-organismen of door niet-infectieuze ziekten.
H.C.W. Hoff, M. Lakerveld-Damman

4 MRSA (meticillineresistente Staphylococcus aureus)

Samenvatting
mrsa is Staphylococcus aureus die ongevoelig (resistent) is geworden voor de gebruikelijke antistafylokokken-antibiotica (meticilline en tegenwoordig flucloxacilline). Het is daarom van belang dat verspreiding en epidemieën worden voorkomen.
G. van der Winden

5 Sepsis

Samenvatting
Sepsis (bloedvergiftiging) is een ernstig ziektebeeld veroorzaakt door een infectie, dat gepaard gaat met het falen van een of meer orgaansystemen.
J. de Koning, W. van der Zanden

6 Chlamydia in het urogenitale gebied

Samenvatting
Chlamydia in het urogenitale gebied (Chlamydia tractus urogenitale) is de meest voorkomende soa(Seksueel Overdraagbare Aandoening) in Nederland.
M. Zaagman-van Buuren, B.J. Zomer

7 Tetanus

Samenvatting
Tetanus is een acute infectieziekte met tonische spierkrampen, voorafgegaan door pijn en spierstijfheid, veroorzaakt door een infectie met een sporenvormende bacterie, Clostridium tetani, die een gifstof (toxine) produceert. Deze toxine veroorzaakt de ziekte.
M. Tromp

8 Ziekte van Lyme

Samenvatting
De ziekte van Lyme of lymeborreliose is een infectieziekte waarbij afwijkingen kunnen voorkomen in de huid, het centrale en perifere zenuwstelsel, het hart, de spieren en de gewrichten. De ziekte wordt veroorzaakt door een groep bacteriën die behoren tot het complex Borrelia burgdorferisensu lato (= in brede zin).
D. van Zeben, M. Tromp

9 Gonorroe

Samenvatting
Gonorroe; syn. urethritis gonorrhoica, gonorroïsche urethritis, gonokokkenurethritis, druiper. Oud-Grieks voor ‘zaadvloed’: Galen (130-200) interpreteerde de pusafscheiding uit de urethra als gnos (semen) en rheo (afscheiding).
J.R. Soedirman, B.J. Zomer

10 Syfilis (lues)

Samenvatting
Syfilis, syphilis of lues is een bacteriële, seksueel overdraagbare aandoening (soa), die veroorzaakt wordt door de spirocheet Treponema pallidum subspecies pallidum.
J.R. Soedirman, I. Hoogendorp

Nawerk

Meer informatie