Skip to main content
Top

2009 | hbo | Boek

Zakboek ziektebeelden Dermatologie

Auteur: Karin Linden

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Omschrijving<>Van brandwonden tot en met schimmelinfecties: met dit Zakboek ziektebeelden heb je altijd alle essentiële informatie over de meest voorkomende ziektebeelden binnen de dermatologie binnen handbereik.<><>De ontwikkelingen in de medische wetenschap en de verpleegkunde gaan erg snel. Het is als verpleegkundige of praktijkondersteuner dan ook onmogelijk om volledig op de hoogte blijven van alle ins en outs op jouw vakgebied. Maar het is wel noodzakelijk om bij te blijven binnen je eigen deelspecialisatie.<>De ontwikkelingen in de medische wetenschap en de verpleegkunde gaan erg snel. Het is als verpleegkundige of praktijkondersteuner dan ook onmogelijk om volledig op de hoogte blijven van alle ins en outs op jouw vakgebied. Maar het is wel noodzakelijk om bij te blijven binnen je eigen deelspecialisatie.<><>De makers van het bekende Verpleegkundig Vademecum hebben daarom nu een reeks zakboeken ontwikkeld met een medisch én verpleegkundig deel: Zakboeken ziektebeelden. Handzame boekjes met praktische informatie over de belangrijkste ziektebeelden in jouw werkveld. De zakboeken hebben een overzichtelijke medicatietabel en zijn goed leesbaar. Alle informatie is bovendien snel en gemakkelijk te vinden, omdat alle ziektebeelden volgens hetzelfde stramien zijn beschreven: ziektedefinitie, oorzaak, verschijnselen, diagnostiek,behandeling, complicaties en prognose.<><>Voor de meest voorkomende specialismen is een Zakboek ziektebeelden samengesteld: longziekten, nefrologie/urologie, orthopedie/reumatologie, infectieziekten, cardiologie,gastro-enterologie, oncologie, neurologie en psychiatrie.<><>Voor wie?<>Onmisbaarvoor iedere verpleegkundige professional of student en een aanrader voor andere medische professionals die geïnteresseerd zijn in dermatologische aandoeningen.<>

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Brandwonden
Samenvatting
Een brandwond is het verlies van continuïteit van de huid ten gevolge van de inwerking van hitte.
J.A. Boerma
2 Decubitus
Samenvatting
Iedere vorm van het afsterven van weefsel veroorzaakt door de inwerking op het lichaam van druk-, schuif- en wrijfkrachten of een combinatie daarvan.
Karin Linden
3 Eczeem
Samenvatting
Eczeem is een steriele ontstekingsreactie van de huid die wordt veroorzaakt door een combinatie van endogene en exogene factoren.
G.J. Lensen
4 Erysipelas
Samenvatting
Erysipelas, ook wel wondroos of belroos genoemd, is een acute infectie van de huid en het onderhuidse bindweefsel. Erysipelas ontstaat als gevolg van een geïnfecteerde wond, maar vaker als gevolg van een huidaandoening perifeer van de erysipelas; bijvoorbeeld een traumatische wond, eczeem of een schimmelinfectie tussen de tenen. Meestal treedt erysipelas op aan de benen, de armen of het gelaat.
A.M.P. Nieuwlaat
5 Herpesinfecties
Samenvatting
‘Herpesinfecties’ zijn virale ontstekingen van huid en slijmvliezen, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dit virus komt overal ter wereld bij de mens veel voor. We kennen twee typen: het herpes simplex virus type 1 (hsv-1), meestal verantwoordelijk voor herpesinfecties van gelaat, (met name de lip) mond en keel en het herpes simplex virus type 2 (hsv-2), meestal (80% van de gevallen) de oorzaak van herpesinfecties rond de geslachtsorganen. Beide virustypen kunnen in principe elk gebied van huid en aangrenzende slijmvliezen aantasten, zodat infecties met hsv-1 ook ‘onder de gordel’ voorkomen en hsv-2 ook infecties aan gelaat, mond en keel kunnen geven.
M.J. Zaagman-van Buuren, G. van der Winden
6 Huidtumoren
Samenvatting
Kwaadaardige huidtumoren zijn gezwellen die uitgaan van de lagen van de huid.
B. Reichgelt, J Huizinga
7 Impetigo
Samenvatting
Impetigo vulgaris of contagiosa wordt ook wel ‘krentenbaard’ genoemd, vanwege de voorkeurslokalisatie in het gelaat rondom de neus en de mond.
M.J.A. Brouwers, I. Schutte
8 Jeuk
Samenvatting
Jeuk is een onaangename sensatie in de huid en slijmvliezen (ogen, neus, mondholte, anus en geslachtsorganen) die aanleiding geeft tot krabben en wrijven.
M.J. Zaagman-van Buuren, J. Huizinga
9 Psoriasis
Samenvatting
Psoriasis is een huidziekte die wordt gekenmerkt door scherp begrensde roodheid en schilfering, waarvan de uitgebreidheid varieert. Soms gaat het ziektebeeld gepaard met nagelafwijkingen (putjes, dystrofie) of gewrichtsklachten (vingers, tenen).
B.B. Pieters, M. Hoefnagel-Meuwissen
10 Schimmelinfecties
Samenvatting
De benaming van een schimmelinfectie of een dermatomycose zegt iets over de lokalisatie van de infectie. Tinea pedis, tinea manus en tinea corporis zijn schimmelinfecties van respectievelijk de huid van de voet, de hand en het lichaam.
M.J.A. Brouwers, I. Schutte
11 Ulcus cruris
Samenvatting
Een ulcus cruris is een defect van de huid aan het onderbeen, met een geringe of geen genezingstendens. De term ulcus cruris wordt in de praktijk alleen gebruikt indien het ulcus al dan niet door een trauma bij een vorm van vasculaire insufficiëntie (disfunctioneren van het doorbloedingsysteem) ontstaan is. Het ulcus cruris wordt ook wel ‘open been’ genoemd.
B.B. Pieters, A.J. Zonnenberg-van de Weerd
Nawerk
Meer informatie
Titel
Zakboek ziektebeelden Dermatologie
Auteur
Karin Linden
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7547-9
Print ISBN
978-90-313-6468-8
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7547-9