Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 10/2015

01-12-2015 | Toepassing en beschikbaarheid van xylitol

Xylitol en cariëspreventie

Auteur: Sofie Schroë

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 10/2015

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De afgelopen vijftig jaar is de consumptie van suiker in het Westen sterk gestegen. Hierdoor krijgen onze tanden het zwaar te verduren, aangezien er een directe relatie tussen suikerconsumptie en cariësincidentie bestaat. Suikers worden immers gemetaboliseerd door de aanwezige bacteriën in de mondholte, waardoor tandcariës ontstaat. Bestrijding van de Streptococcus mutans, één van de meest cariogene bacteriën in de mondholte, is dan ook meestal het doel van de preventieve maatregelen tegen cariës. Dit artikel gaat over ‘xylitol’, een suikervervanger die de cariësactiviteit zou doen verminderen bij contact met de mondholte, onder andere door zijn werking op S.mutans. Xylitol is te vinden in een aantal producten op de markt. De consument weet echter in de meeste gevallen niet waarom producten met xylitol superieur zouden zijn ten opzichte van vergelijkbare producten zonder xylitol. Daarom is het van belang de consument te informeren over de zoetstof xylitol.
Metagegevens
Titel
Xylitol en cariëspreventie
Auteur
Sofie Schroë
Publicatiedatum
01-12-2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 10/2015
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-015-0139-8

Andere artikelen Uitgave 10/2015

Tandartspraktijk 10/2015 Naar de uitgave

Actueel

Onbehagen

Kerstpuzzel

Advies gevraagd

Mondfotografie in de (tandarts)praktijk

Van snapshot tot voltreffer

Respect voor de natuur

Out of the box (3)