Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2007 | Article | Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010

World Wide Wisdom

Antisociale persoonlijkheid

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 2/2010
Auteur:
Frank Ruiters
Belangrijke opmerkingen
Frank Ruiters, gz-psycholoog. www.psycholoog.net

Abstract

In 2006 heeft de Gezondheidsraad een uitgebreid rapport uitgebracht over de antisociale persoonlijkheidsstoornis. Het is compleet te downloaden via http://​www.​gr.​nl/​pdf.​php?​ID=​1351&​p=​1. Het document beschrijft hoe de impulsiviteit van de antisociale persoonlijkheden bij volwassenen leidt tot voortdurende botsingen met de omgeving. Preventie blijkt het sleutelbegrip in het document. De researchgegevens wijzen er namelijk op dat de antisociale persoonlijkheidsstoornis al op jonge leeftijd ontkiemt. In de loop der jaren kan deze verergeren of afzwakken, afhankelijk van de interactie tussen diverse factoren. De raad geeft aanwijzingen hoe bij peuters en kinderen in de basisschoolleeftijd valt te voorkomen dat een antisociale stoornis ontstaat, door de ouders ondersteuning te bieden bij het opvoeden. Ook huisbezoeken zijn aan te raden. De ouders kunnen baat hebben bij oefening van principes uit de gedragstherapie. Omdat het hebben van cognitief zwakke leermogelijkheden een risicofactor vormt, is psychologisch onderzoek belangrijk om aangrijpingspunten te vinden om het leren te stimuleren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

Kind & Adolescent Praktijk 2/2010 Naar de uitgave

interview: Jan van der Does

Lichaamstaal

Psychobelletrie

Geluk