Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Word geen slachtoffer

Auteur : Ingrid van Wezel

Gepubliceerd in: Weerbaarheid voor zorgprofessionals

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Sommige mensen zijn van nature weerbaar en hebben weerbaarheid met de paplepel ingegoten gekregen. Een groot aantal mensen echter, zal moeten leren om zich weerbaarder te gedragen.
In de zorg zijn mensen afhankelijk van je en daardoor is het soms lastig om assertief en empathisch tegelijk te zijn. Als mensen afhankelijk zijn van de zorg die je verleent, zit je in een bepaalde rol waarbij een vriendelijke houding hoort. Op het moment dat cliënten of collega’s jouw grens over gaan, zul je voor jezelf moeten opkomen. En dat op zo’n manier dat de werkverhoudingen niet verstoord worden. Mensen die normaal gesproken goed voor zichzelf op komen, vinden dit vaak heel moeilijk op het moment dat zij zich geïntimideerd voelen. Als individuele medewerker heb je een rol in het aanspreken van mensen op ongewenst gedrag. Daarnaast is het belangrijk dat je gesteund wordt door je team, leidinggevende(n) en de instelling.
In dit hoofdstuk worden situaties en modellen uitgewerkt die inzicht geven in communicatie en gedrag en daarmee handvatten om je weerbaarder op te kunnen stellen. Er wordt ingegaan op grensoverschrijdend gedrag en wat voor gevolgen dit kan hebben.
Metagegevens
Titel
Word geen slachtoffer
Auteur
Ingrid van Wezel
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0764-7_1