Skip to main content
main-content
Top

03-02-2014 | Nieuws

Woedeaanvallen vergroten risico op latere diabetes

Een kind dat een tijd lang extreme woedeaanvallen heeft, heeft een 1,3 keer verhoogd risico om later diabetes te krijgen. Dat concludeert prof. Peter de Jonge (44) van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van het UMCG uit een mondiaal onderzoek naar het verband tussen diabetes en psychische stoornissen.

Het onderzoek maakt het mogelijk om vroeg in te grijpen om de kans op diabetes te verkleinen. De Jonge: “Het fascinerende aan de resultaten vind ik dat ze mogelijk een patroon blootleggen dat tot diabetes leidt. Misschien is die periode waarin het kind geregeld in woede uitbarst en van alles stuk gooit wel een gevolg van een verstoring in zijn glucosesysteem, en daarmee een fysieke voorbode van de depressie die later komt. En van de diabetes die nog weer later wordt vastgesteld. Om deze theorie te toetsen is nog vervolgonderzoek nodig, maar als het klopt kun je kinderen met een verhoogd risico vroegtijdig opsporen en proberen suikerziekte te voorkomen.” 

Boulimia 

Ook eetstoornissen vergroten de kans op diabetes. Bij mensen met boulimia blijkt het risico op diabetes 2.1 keer verhoogd, bij mensen die lijden aan vreetbuien is dat 2.6 keer. Ook door depressie (1.6 keer verhoogd risico) neemt de kans op diabetes toe.

Meetmodel 

Veel onderzoeken naar diabetes concentreerden zich tot nog toe op Europa en Amerika. “Maar omdat het aantal patiënten met diabetes wereldwijd varieert was een breder perspectief nodig”, vertelt De Jonge. “Daarnaast zijn niet eerder zoveel psychiatrische stoornissen in één meetmodel  opgenomen. Dat bijvoorbeeld depressie de kans op diabetes verhoogt was wel bekend, maar het is voor het eerst dat ook een verband met de andere genoemde stoornissen is gevonden.”

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Diabetologia (zip-file), het tijdschrift van de european Association for the Study of Diabetes

Over psychische comorbiditeit bij mensen met diabetes publiceerde NTvG eerder al: lees hier

Over woedeaanvallen, lees 'Patiënten uit de hel' in Huisarts & Wetenschap

En: Persoonlijkheidsstoornissen uit het boek Psychiatrie (Bohn Stafleu van Loghum)

Multidisciplinaire richtlijn eetstoornissen van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa (SABN)

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.