Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2016 | Column | Uitgave 4/2016

Tandartspraktijk 4/2016

Witte raven

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2016
Auteur:
Arthur van Winsen
Belangrijke opmerkingen
Arthur van Winsen studeerde filosofie en tandheelkunde. Hij voert een algemene praktijk in Leiden.

Samenvatting

Prove yourself wrong as quickly as possible.’ Dat is volgens de kwantumfysicus en Nobelprijswinnaar Richard Feynman het eerste wat een onderzoeker moet doen als hij een idee krijgt. Daarmee had hij een statement dat rechtstreeks uit het werk van de wetenschapsfilosoof Karl Popper zou kunnen komen. Volgens Popper is een theorie namelijk alleen wetenschappelijk als die falsificeerbaar is. Daarmee bestreed hij de mythe van de inductie, die voorschrijft dat theorieën en wetten door middel van verificatie getoetst moeten worden. Neem de stelling ‘Alle raven zijn zwart’. Die kun je controleren op waarheid, maar je zult nooit alle gevallen uitputtend kunnen verifiëren. Daarom is het beter om de theorie te beschouwen als een vermoeden dat weerlegd moet worden. De ware wetenschapper is volgens Popper dan ook geen bezitter van kennis, maar iemand die met zijn kritische vermogens op een nooit eindigende zoektocht naar de waarheid is. Zoeken naar de witte raaf. Dat is de opdracht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tandartspraktijk 4/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

De indextechniek