Skip to main content
main-content
Top

21-09-2011 | Nieuws

Wisselende reacties op begroting

De begroting van VWS heeft wisselende reacties opgeleverd. Er is veel kritiek, maar er zijn ook enkele positieve reacties. Dat meldt Skipr.

Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het een zorgwekkende ontwikkeling dat de zorgkosten volgend jaar zullen stijgen tot 63,5 miljard euro, tegen 61,2 miljard dit jaar. Nu al melden steeds meer verzekerden zich bij hun zorgverzekeraar omdat ze de premie niet meer kunnen betalen.

Die ontwikkeling zal doorzetten, zo vreest ZN. Ondanks een beperkte premiestijging van 11 euro per jaar, komen de hogere zorgkosten via een toename van de inkomensafhankelijke bijdrage, het eigen risico en eigen bijdragen toch bij de burgers terecht. ZN heeft ook haar twijfels bij de haalbaarheid van de aangekondigde bezuinigingen in de ggz. Die sector moet komend jaar 6 procent krimpen, terwijl het afgelopen jaar juist een groei van 10 procent was gerealiseerd.

KNMG

Artsenfederatie KNMG mist samenhang in de plannen van het kabinet. Zo zal de bezuiniging op huisartsenzorg leiden tot een groter beroep op de duurdere tweedelijnszorg, terwijl daar geen capaciteit is om die verschuivende zorgvraag op te vangen. De KNMG merkt teleurgesteld op dat de minister met die ‘voorspelbare effecten’ geen rekening lijkt te houden. Om die reden introduceert de artsenfederatie de Volksgezondheid-effectrapportage (VER). Daarmee zouden de effecten van de beleidsmaatregelen in kaart gebracht moeten worden. De artsenfederatie is overigens positief over het feit dat de begroting van VWS nog mag groeien.

Huisartsen

Ook huisartsenvereniging LHV verwelkomt de groei van het zorgbudget, maar hekelt de wijze waarop het kabinet het geld verdeelt. De kosten van medisch specialistische zorg mogen met 5,5 procent stijgen, terwijl het budget van de huisartsen met 10 procent krimpt. Daarvan wordt de patiënt de dupe, aldus de LHV.

Geestelijke gezondheidszorg

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en het Landelijk Platform GGz (LPGGz) hebben ook gereageerd op de Miljoennennota 2012. Beide organisaties noemen het ‘ontoelaatbaar en onrechtvaardig’ dat kwetsbare psychiatrische patiënten zwaar worden getroffen door de opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen. Beide organisaties zetten hun acties tegen de bezuinigingen in de ggz daarom onverminderd voort. GGZ Nederland reageerde vorige week al met verbijstering op de begroting van VWS.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.