Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Denkbeeld 4/2021

01-08-2021 | Redactioneel

Wikken en wegen

Auteur: Hugo van Waarde

Gepubliceerd in: Denkbeeld | Uitgave 4/2021

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Een paar weken geleden ontmoette ik Willemijn. Het klikte direct tussen ons. Willemijn is weduwe, woont midden in het centrum van het pittoreske Valkenburg aan de Geul en heeft de ziekte van Alzheimer. Ze had toegezegd om op een bijeenkomst voor zorgmedewerkers te vertellen over de gevolgen van de dementie op haar leven en ik kwam dat gesprek met Willemijn en haar dochter voorbereiden. Nog voor we goed en wel aan de koffie zaten, waren we al druk in gesprek over het leven. We concludeerden dat we beiden niet van zeurende mensen houden en dat positief in het leven staan veel minder energie kost en nog leuker is voor je omgeving ook! Willemijn wil van het leven blijven genieten. Ze heeft een goede band met haar kinderen en gelukkig een groot sociaal netwerk. Daar onderhoudt ze dagelijks contact mee, maar: 'Als ik zo'n zeur aan de lijn heb dan houd ik het kort, hoor!'. Aan de dag beginnen valt Willemijn zwaar. De dementie ligt als een enorme berg voor haar, die ze elke dag weer over moet. Als ze eenmaal ontbeten heeft dan valt het leven toch weer mee. Over de toekomst maakt ze zich wel zorgen. Ze wil haar waardigheid en onafhankelijkheid behouden. Euthanasie is voor haar dan ook een reële optie. 'Weet je', vertrouwde ze me toe, 'ik heb een vriend die apotheker is geweest. Hij heeft gezegd dat hij me wel aan de juiste middelen kan helpen. Maar wanneer doe je dat dan, hè? Niet te vroeg, maar vooral ook niet te laat'. Ik vroeg haar dochter wat zij van de wens van Willemijn vindt. 'Als dat is wat mijn moeder wil, dan gun ik haar dat', was haar reactie. …

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Metagegevens
Titel
Wikken en wegen
Auteur
Hugo van Waarde
Publicatiedatum
01-08-2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Denkbeeld / Uitgave 4/2021
Print ISSN: 0926-7182
Elektronisch ISSN: 1876-5653
DOI
https://doi.org/10.1007/s12428-021-0900-8