Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Onderzoek | Uitgave 3/2014

TPO - De Praktijk 3/2014

Wie kiest er voor PAS?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 3/2014
Auteurs:
dr. Ciska Hoving, dr. Eline Suzanne Smit, prof.dr. Hein de Vries
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Maastricht University/CAPHRI School for Public Health and Primary Care, Postbus 616, 6200 MD Maastricht: dr. Ciska Hoving, universitair docent Gezondheidscommunicatie in de Gezondheidszorg; dr. Eline Suzanne Smit, postdoctoraal onderzoeker, en prof.dr. Hein de Vries, hoogleraar Gezondheidscommunicatie.
Correspondentie: c.hoving@maastrichtuniversity.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: geen gemeld.
Dit onderzoek is gefinancierd door een subsidie van KWF Kankerbestrijding [UM 2007-3834].
Dit artikel is gebaseerd op twee artikelen:
• Leitlein L, Smit ES, De Vries H, Hoving C. Factors influencing Dutch practice nurses’ intention to adopt the new smoking cessation intervention PAS. J Adv Nurs 2012;10:2185-94.
• Smit ES, De Vries H, Hoving C. Determinants of Dutch practice nurses’ intention to implement a web-based multiple tailored smoking cessation intervention in the general practice setting. J Adv Nurs 2013;69:2665-74.
Reageren?
Jullie mening is belangrijk voor ons. Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via tpo@nhg.org of of via twitter https://​twitter.​com/​TPOnhg.

Samenvatting

Inleiding

Met het programma Persoonlijk Advies bij het Stoppen met roken (PAS) kun je je patiënten goed helpen bij stoppen met roken: PAS is bewezen (kosten-) effectief. Toch gebruikten praktijkondersteuners dit onlineadvies-op-maatprogramma vaak niet, en het was onduidelijk waarom. Daarom hebben we twee kleinschalige onderzoeken gedaan om redenen van adoptie (start gebruik PAS, n = 139) en implementatie (blijvend gebruik PAS, n = 56) van PAS onder praktijkondersteuners te achterhalen.

Methoden

In beide onderzoeken vroegen we praktijkondersteuners en nurse practitioners om onlinevragenlijsten in te vullen met vijf onderdelen: (1) persoonlijke kenmerken, (2) kenmerken van de huisartsenpraktijk, (3) voor- en nadelen van het gebruik van PAS (attitude), (4) de mening (norm) en acties (ondersteuning) van collega’s en patiënten (samen sociale invloed) en (5) geloof in eigen kunnen om PAS te gebruiken (eigen-effectiviteit).

Resultaten

Slechts een minderheid van deelnemers (38-39%) wilde PAS adopteren of implementeren. Praktijkondersteuners die positiever over PAS dachten en door anderen gesteund werden om PAS te gebruiken, kozen vaker voor adoptie en implementatie van PAS.

Beschouwing

De adoptie en implementatie van PAS zijn nog niet optimaal. Om te zorgen dat praktijkondersteuners PAS op grotere schaal gaan gebruiken, lijkt het in elk geval nodig om hen te laten zien welke positieve ervaringen en resultaten andere praktijkondersteuners hebben behaald, en ook dat patiënten uit hun eigen praktijk daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in PAS.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

TPO - De Praktijk 3/2014 Naar de uitgave

Lezen/kijken/zoeken

Wat zit er eigenlijk in?

weet je dit?

Antwoorden

weet je dit?

Vragen