Skip to main content
main-content
Top

09-07-2011 | Nieuws

Werkstraf van 150 uur voor verpleegkundige

Een 42-jarige verpleegkundige heeft een taakstraf van 150 uur opgelegd gekregen. Zij werd beschuldigd van de dood van een verstandelijk gehandicapte bewoonster. Er was gevangenisstraf ge�ist van een jaar.

De verpleegkundigen probeerde bij een bewoonster op geheel eigen wijze de ontlasting op te wekken. Dat deed ze door een douchekop met harde waterstraal tegen de anus te houden, als middel tegen obstipatie. Bij de desbetreffende bewoonster van zorginstelling ’s Heeren Loo, kwam de straal echter in haar vagina, waarna ze een inwendige bloeding kreeg en stierf.

Volgens de rechter is er geen bewijs geweest van kwade opzet. De verpleegkundige had als doel om de ontlasting op gang te brengen. Wel heeft zij zich schuldig gemaakt aan onvoorzichtig handelen.

De verpleegkundige stond in het verpleeghuis te boek als betrokken collega die alles over had voor haar patiënten, zo bleek tijdens de zitting. Ze paste de eigen bedachte methode vaker toe om de ontlasting op gang te brengen, verklaarde ze in de rechtszaal. In de rechtszaal zei ze: “Ik weet alleen maar dat ik door de hoge werkdruk en mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel volledig doorgedraaid was. Ik wilde alles perfect doen en had het beste voor met de patiënten. Ik heb gewoon niet gezien dat het verkeerd ging.”

Dit heeft de rechter meegewogen in het oordeel. Daarom is er deels sprake van vrijspraak, deels 150 uur werkstraf.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.