Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2018 | Onderzoek | Uitgave 1/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2018

Werkhervatting fibromyalgie- en reumatoïde artritis-cliënten na WIA-beoordeling vergeleken

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Helinde Vleugels-Hutting, Cathrien Jacobi
Belangrijke opmerkingen
Drs. H. Vleugels-Hutting, verzekeringsarts UWV, Den Bosch.
Dr. C. E. Jacobi, Netherlands School of Public and Occupational Health, Utrecht.

Samenvatting

Doel: Inventariseren in hoeverre cliënten met en zonder objectiveerbare klachten de door UWV berekende restverdiencapaciteit benutten. Methoden: Cliënten met fibromyalgie (FM), een somatoforme stoornis, en cliënten met reumatoïde artritis (RA) met vergelijkbaar klachtenpatroon en gelijke behandelaar werden met elkaar vergeleken. Het benutten van de restverdiencapaciteit van cliënten met FM (n=70, 55%) of RA (n=57, 45%) werd bepaald na de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)-beoordeling (januari 2011 - april 2012). Ook werd bepaald in hoeverre er factoren zijn die geassocieerd zijn met eventuele verschillen tussen beide groepen. Resultaten: Cliënten met FM benutten gemiddeld 52,8% minder van hun restverdiencapaciteit dan cliënten met reumatoïde artritis (p<0,05). Na correctie voor cliënt- en ziektekenmerken is dit verschil nog aanzienlijk (-20,6%), maar niet langer statistisch significant verschillend (p=0,311). Conclusie: Fibromyalgiecliënten benutten hun restverdiencapaciteit minder en minder vaak. Dit wordt echter veroorzaakt door een slechtere werkgerelateerde uitgangssituatie bij deze cliënten in vergelijking met de cliënten met RA.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2018 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws