Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2018 | Artikelen | Uitgave 2/2018

Kind en adolescent 2/2018

Werken met vluchtelingenkinderen in pedagogische praktijken

Naar een relationeel perspectief op de psychosociale gevolgen van gedwongen migratie

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Prof. dr. Lucia De Haene, Prof. dr. Ilse Derluyn
Belangrijke opmerkingen

Een vergelijkbare bijdrage verscheen eerder in:

De Haene, L., & Derluyn, I. (2016). Vluchtelingenkinderen. Naar een relationeel perspectief op pedagogische praktijken in de context van gedwongen migratie. In: P. Smeyers, S. Ramaekers, R. van Goor, & B. Vanobbergen (Red.), Inleiding in de pedagogiek, deel I. Theorieën en basisbegrippen (pag. 235–249). Amsterdam: Boom.

Samenvatting

In deze bijdrage exploreren we een relationeel perspectief op de psychosociale gevolgen van gedwongen migratie voor vluchtelingenkinderen en -jongeren. Vooreerst omschrijven we het gedwongen migratieproces als een chronische stresscontext waarin veelvuldige risicofactoren cumuleren. Vervolgens ontwikkelen we een begrip van de psychosociale impact van gedwongen migratie op vluchtelingenkinderen en -jongeren. We gaan hiertoe uit van een overzicht van onderzoeksliteratuur aangaande het psychosociaal functioneren van gevluchte kinderen en bespreken hoe in het wetenschappelijke debat de dominante risico- en symptoombenadering in toenemende mate wordt geproblematiseerd. Vanuit een exploratie van vier verweven lijnen van kritiek, verbreden we deze benadering naar een relationeel perspectief op de gevolgen van gedwongen migratie. Ten slotte lichten we dit relationele perspectief verder toe vanuit een exploratie van pedagogische praktijken in de context van gedwongen migratie. Hierbij belichten we opvoedingspraktijken in gevluchte gezinnen en enkele centrale krachtlijnen in het werken met vluchtelingenkinderen in onderwijs en hulpverlening.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Kind en adolescent 2/2018 Naar de uitgave