Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Onderzoek | Uitgave 6/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2014

Werkbeleving van bedrijfsartsen: wat hen motiveert

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 6/2014
Auteur:
Nico Plomp
Belangrijke opmerkingen
Dr. H.N. Plomp, socioloog, is verbonden aan de afdeling Sociale Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Sammenvating

Grote verschillen in arbeidssatisfactie onder bedrijfsartsen waren de aanleiding voor het uitvoeren van een kwalitatief onderzoek naar wat bedrijfsartsen motiveert in hun werk (satisfiers) en wat hen frustreert (dissatisfiers). Daarbij is speciaal aandacht besteed aan de betekenis van de werksetting. Er zijn elf focusgroepinterviews afgenomen waarbij 87 bedrijfsartsen waren betrokken. In dit artikel wordt verslag gedaan van de satisfiers. In een volgend artikel gaan we in op de dissatisfiers.
Intrinsieke factoren (spreekuur, vakontwikkeling), autonomie en collegiaal samenwerken zijn in alle werksettings de belangrijkste satisfiers. Voor zelfstandige bedrijfsartsen is autonomie een zeer belangrijke satisfier. Bedrijfsartsen van enkelvoudige diensten identificeren zich sterk met het bedrijf waarvoor ze werken en de eigen arbodienst. Artsen van grote commerciële diensten noemen de logistieke ondersteuning en de ontplooiingsmogelijkheden.
Het onderzoek biedt concrete handvatten voor het vergroten van plezier in het werk, de identificatie met het beroep en de kwaliteit van dienstverlening.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2014 Naar de uitgave