Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Onderzoek | Uitgave 9/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2014

Werkbeleving van bedrijfsartsen (3): context en perspectief

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2014
Auteurs:
Dr. Nico Plomp, Sara el Markhous
Belangrijke opmerkingen
Dr. H.N. Plomp, socioloog en epidemioloog was verbonden aan de afdeling Sociale Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam.
S. el Markhous Ms, gezondheidswetenschapper, NIVEL Utrecht.

Samenvatting

Onvrede onder artsen over werkdruk en inperking van hun autonomie blijkt een internationaal verschijnsel. Een belangrijke oorzaak is de toegenomen bemoeienis van beleidvoerders (overheid) en financiers (via de managers) met het zorgproces gericht op kostenbesparing en effectievere dienstverlening. Het introduceren van marktwerking binnen het publieke domein was daartoe een belangrijk stap.
De nadruk op efficiëntie en effectiviteit en de grotere afhankelijkheid van de markt hebben geleid tot een institutioneel wantrouwen tussen aanbieders en afnemers en een afrekencultuur. Hierdoor wordt opportunistisch en onethisch handelen bevorderd, innovatie belemmerd en de professionele attitude ondermijnd.
In deze omstandigheden is het van belang dat de bedrijfsarts zijn professioneel elan behoudt. Zo wordt de professional aangesproken op wat hem het sterkst motiveert: het inhoudelijk met het vak bezig zijn, ten bate van de duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking. Dit is de enige manier om het vertrouwen in het beroep te verwerven en behouden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2014 Naar de uitgave

OriginalPaper

Van de verenigingen